Máte odvahu vstoupit na Hadí ostrov? Tak se podívejte, co vás čeká

Výzkumník z univerzity v Sao Paulu Marcio Martins drží jednoho jedovatého hada, zatímco sleduje druhého
  |   zajímavost

Vstup zakázán, je-li vám život milý! Takový nápis by klidně mohl být na Hadím ostrově. Ten byl v poslední době ledové izolován od brazilské pevniny a doslova tak uvěznil jedinou známou populaci vysoce jedovatého křovináře ostrovního. Přesto se najde pár „šílenců“, kteří se na ostrov pravidelně vydávají. Důvod? Peníze.

Hadí ostrov je malý, zalesněný kout světa u pobřeží Brazílie, kde se svíjí tisíce jedovatých hadů. „Zlaté zmije“ dorůstají délky až 1,2 metru a jsou tak jedovaté, že brazilské námořnictvo místo od 20. let minulého století pro veřejnost uzavřelo.

Ostrov leží asi 34 kilometrů od pobřeží jihovýchodní Brazílie a pokrývá plochu 43 hektarů, což odpovídá asi osmdesáti fotbalovým hřištím. Více než polovinu ostrova pokrývá deštný prales, zbytek tvoří holé skály a pastviny.

Velmi silný jed

Hadí ostrov byl kdysi spojen s pevninou, ale stoupající hladina moří potopila pozemní most asi před 10 000 lety na konci poslední doby ledové. Křovinář ostrovní zde byl uvězněn, ovšem velmi rychle se přizpůsobil a začal se množit. Jed těchto zvířat se vyvinul tak, aby zabíjel druhy, které s nimi zůstaly uvězněny, a také stěhovavé ptáky. Hadí ostrov je zcela bez savců, takže křovináři nemají žádné přirozené predátory.

Výzkum naznačuje, že jejich jed je nejrychleji působící ze všech hadů skupiny Bothrops a pětkrát silnější než jed blízce příbuzného druhu (Bothrops jararaca), který žije na pevnině. Zřejmě za to může fakt, že chytání ptáků vyžaduje rychlé zabití. Jed tohoto hada rychle působí i na lidi.

Pytláci riskují životy

Kousnutí způsobuje příznaky od lokální bolesti a otoku až po nevolnost, krvácení ve střevech, selhání ledvin a odumření tkáně. Navzdory těmto rizikům několik lidí obývalo Hadí ostrov až do jeho uzavření, aby provozovali maják, který byl postaven v roce 1909. I když je pravděpodobné, že všichni odešli, když se maják zautomatizoval, místní pověsti naznačují, že poslední obyvatel ostrova a jeho rodina zemřeli na kousnutí hadem, který se oknem vplížil do jejich domu.

Vědci odhadují, že na hadím ostrově žije 2 000 až 4 000 hadů. Světově unikátní druh nebyl nikde jinde nalezen a je uveden jako kriticky ohrožený na Červeném seznamu IUCN. Hadí ostrov je chráněn jako oblast ekologického zájmu od roku 1985. Přístup sem mají pouze brazilské námořnictvo a výzkumné týmy se zvláštními výjimkami.

Podle BBC Science Focus se ale na ostrov vydávají i pytláci, aby hady chytili a vytěžili jejich jed, který je na černém trhu vysoce ceněný. Vědci se domnívají, že počet hadů na ostrově klesá částečně kvůli tomuto nelegálnímu obchodu, ale také kvůli chorobám a příbuzenskému křížení.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Nemluvně se ztratilo z domu svých rodičů, policie podezírá matku: Udělala žena v opilosti něco strašlivého?