Nová mise NASA se snaží zjistit, jestli se dokážeme zachránit před Armagedonem

Do vesmíru odstartovala kosmická loď na pokusnou misi, jejímž cílem je změnit trajektorii asteroidového měsíce
 

NASA zahájila velmi důležitou misi. Může nás potenciálně zachránit před úplným zničením. Cílem mise Dart je odvrátit asteroid, který by mohl být naší planetě v budoucnosti možnou hrozbou, a zjistit tak, zda je tento způsob odvrácení vesmírných těles možné použít opakovaně. Jednou nás tak může podobná mise zachránit před samotným koncem světa.

NASA do vesmíru vyslala kosmickou loď s robotickými funkcemi. Ta odstartovala mimo naši planetu na raketě společnosti Space X, Falcon 9 z letecké základny v Kalifornii, nedaleko Los Angeles.

Tato mise je pokusem NASA o to odvrátit asteroid z jeho aktuální trajektorie nárazem.

Plánem je, že robotická kosmická loď, kterou experti vyslali do vesmíru, se pokusí plnou silou narazit do asteroidu, a změnit tak jeho dráhu. Tímto způsobem by poté NASA mohla uchránit Zemi před podobnými hrozbami i v budoucnu.

Jde o úlomek nejděsivějšího asteroidu v dějinách

Cílem této mise je malý asteroid, který je ve skutečnosti malým úlomkem obrovského kataklyzmatického asteroidu Chicxulub. Tento velikán před desítkami milionů let narazil do naší planety a vyhladil zde většinu života.

Vědci tvrdí, že v dnešní době jsou mnohem běžnější asteroidy menší velikosti. I přes jejich malé rozměry ale pro naši planetu podle expertů znamenají potenciální hrozbu.

Nyní je pokusným cílem malý asteroidový "měsíc" Dimorphos, který obíhá kolem mnohem většího asteroidu.

Dimorphos je jedním z nejmenších pojmenovaných vesmírných těles vůbec. Jeho průměr dosahuje jen 160 km.

Zdroj: The Independent

KAM DÁL: Asteroid o velikosti Eiffelovky se blíží k Zemi, varuje NASA.

Klíčová slova: