Pohřební rituály slonů jsou neuvěřitelně propracované. Hlavně když jde o mláďata

Sloni jsou známí tím, že se o rodinu a své blízké starají
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Tohle není ze sci-fi literatury, jde o reálné příběhy, které odborníci viděli na vlastní oči! V Indii byly popsány pohřební rituály slonů, kdy členové stáda umisťovali mláďata hlavou dolů do zavlažovacích jam a poté těla pokrývali zeminou. A to ještě není všechno, je to prostě nepředstavitelné, dokud se neponoříte do detailů.

Odborníci zjistili, že sloni pohřbívají svá rok či méně stará mláďata s nohama vystrčenýma ze země. Hroby byly přitom dopředu připravené, nešlo tedy o nic náhodného. Místa posledního odpočinku byla také vybrána s naprostou znalostí prostředí – šlo totiž o zavlažovací kanály na čajových plantážích. Sloni dobře věděli, že zesnulé potomky nemohou zakopat v blízkosti vesnic, protože tam jsou lidé. Stejně tak nepohřbívali v lese, kde by nedokázali vyhloubit dostatečně hlubokou jámu.

První zaznamenané případy

Ve studii publikované v Journal of Threatened Taxa vědci zdokumentovali pět pohřbů mláďat mezi asijskými slony ve východních himálajských nivách na severu Západního Bengálska. Odborníci již dříve pozorovali africké pralesní slony při pohřebních praktikách, během kterých členové stáda přikrývají své zesnulé společníky a členy rodiny větvemi a listy.

Zmíněná studie však poskytuje první záznam o pohřbech asijských slonů a je prvním známým případem, kdy tato zvířata využila umístění těl do půdy, navíc ve specifické poloze. Posmrtná analýza ukázala, že všechna úmrtí mláďat byla přirozená, souvisela s respiračním selháním nebo infekcí.

Dlouhá cesta k hrobům

Mrtvá sloní mláďata byla nejprve nesena za chobot nebo nohy, často na velmi dlouhé vzdálenosti. V některých případech sloni cestovali i 48 hodin k čajovým plantážím, kde lidé předtím vykopali zavlažovací kanály do hloubky 65 centimetrů. Mláďata byla položena na záda s nohama vzhůru a členové stáda poté na mrtvolu nahrnuli zeminu a srovnali zem.

Vědci se domnívají, že tato poloha souvisí s tím, že jde pro slony o nejjednodušší způsob, jak mládě položit. Mrtvolu lze totiž opatrně „postavit“ a pak pomalu pokládat. Navíc se procesu pohřbívání může účastnit více než jeden člen stáda. A v neposlední řadě mohou sloni upřednostňovat zakopání hlavy proto, aby ji neohlodal některý predátor.

Hřbitovům se vyhýbají

Bez zajímavosti není ani to, že po pohřbu slyšeli lidé v okolí sloní řev a troubení. Odborníci se domnívají, že šlo o vyjádření bolesti a vzdání holdu zesnulým. O inteligenci slonů svědčí i to, že po rituálu se zvířata vyhýbala cestičkám, kde byla mláďata pohřbena, přesto, že šlo o dříve hojně využívané trasy. Zřejmě si dokáží spojit cestu se špatnými vzpomínkami a také svým způsobem uctívají své mrtvé.

Zdroje: livescience.com, threatenedtaxa.org

KAM DÁL: Česko může zasáhnout hurikán, čekají nás drsné bouřky. Léto bude asi jiné, než jsme znali.