Tento usměvavý klokánek není zrovna rodičem roku. Co dělá se svými potomky?

Tento klokánek se živí suchou vegetací, trávení mu usnadňují bakterie obsažené v žaludku
  |   zajímavost

Malý, zavalitý a šťastný. Tento usměvavý klokan byl v minulosti pasován na nejšťastnější zvíře na světě a lidé pro fotku s ním udělají cokoliv. Zároveň by ale měl být pasován na nejhoršího rodiče, jeho mláďata totiž často čeká tragický osud.

Tento malý klokánek nedorůstá větší velikosti, než jezevčík a celý svůj život tak připomíná spíše mládě, než dospělého jedince. Ti největší z nich váží v dospělosti pouhých 5 kg. Živí se suchou vegetací a dokonce se i naučil pít vodu z moře, protože té sladké je na ostrově nedostatek.

Jakási podivná krysa

Ačkoliv se zdá, jako by byl tento maličký klokan úplnou novinkou, která se musela v přírodě objevit někdy nedávno, opak je pravdou. Je totiž jedním z prvních klokanů, které lidé objevili.

Byl popsán už námořníky holandského objevitele Willema de Vlamingha v 17. století jako "jakási krysa o velikosti kočky domácí". Podle quokky byl poté i pojmenován ostrov, na kterém byl objeven. Ostrov Rottnes byl pojmenován podle holandského "ratten nest", což v překladu znamená krysí hnízdo, jak uvádí server Animalogic.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Bellezza Splendore Del Vero (@la_bellezza_splendore_vero)

Když jí nevyhovuje, uteče

Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody je tento klokan velmi zranitelný. Dnes už ale hlavní hrozbu nepředstavují šelmy nebo úbytek vegetace, ale lidé, kteří jim nabízejí pamlsky. Klokánci si na jídlo tak zvykli, že při nedostatečném přísunu turistů o něj chodí žebrat k místním, kteří z toho už tak nadšení nejsou. Možná ale právě zde se vzalo ono ocenění nejšťastnějším zvířetem na světě. Vždyť co je větší nirvana, než nic moc nedělat a mít všeho dost?

U tohoto druhu klokana si partnera vybírá vždy samička. Když je spokojená s tím, koho našla, začně o samečka pečovat a pokud ji nijak neohromí, zkrátka uteče. V něčem jsou tak tato zvířátka možná více podobní lidem, než si myslíme.

Mláďata jako zbraň

Stejně jako velcí klokani, i samičky quokky nosí mláďata v kapse na břiše, nejsou ale zrovna matkami roku. Svá mláďata totiž hází na predátory. Mohly by v přední kapse klidně nosit bouchací kuličky a výsledek by byl stejný - když jsou v nebezpečí, prostě je vrhají směrem k ohrožení.

Jasné je, že skutečnost, že svá mláďata takto vyhazují z břišní kapsy a berou nohy na ramena, kokánkům trochu ubrala na popularitě. Většinou se ale nikomu nechce příliš věřit, že i něco tak roztomilého může mít svou temnou stránku.

Zdroj: ABC News

KAM DÁL: Olga Menzelová vybírá popelnice. Narazila na opravdové skvosty.

Klíčová slova: