Pokrok nejde zastavit: V Coventry bude první letiště pro létající auta

Může budoucnost vypadat nějak takhle?
 

Britské město Coventry ve středu Anglie bude mít první letiště pro létající vozy. Ve futuristickém projektu spojily síly start-up Urban-Air Port a jihokorejská automobilka Hyundai Motor. Informovala o tom agentura Reuters.

Od listopadu si budou moci návštěvníci Coventry prohlédnout, jak vypadá letiště pro létající vozy. Uvidí zde též drony přepravující pasažéry a elektrický stroj s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL).

Když nemáte nádraží, nevystoupíte z vlaku

Společnost Urban-Air Port vyšla vítězně z vládního programu určeného na vývoj bezemisního létání a létajících vozů. Na pomoc k dočasné instalaci zařízení v centru Coventry dostala dotaci 1,2 milionu liber (35,2 milionu Kč).

"S pomocí britské vlády a se záštitou Hyundai Motor vybudujeme první takové plně funkční letiště na světě," řekl agentuře Reuters zakladatel a šéf start-upu Ricky Sandhu.

Zatímco vývoj létajících aut se pohnul vpřed, infrastruktura s nimi spojená za tímto pokrokem zaostává, dodal Sandhu. "Když chybí nádraží, nemůže do vlaku nastoupit ani z něj vystoupit. Podpůrná infrastruktura má zkrátka klíčový význam," uzavřel.

KAM DÁL: Od cyklistiky k létání. Bratři Wrightové ovládli nebe, ale několikrát riskovali svoje životy.