Praha jako předražená bublina. Vysoké nájmy se nemění ani v době koronavirové krize

Praha trpí velkým provozem nákladních automobilů. V budoucnu to ale má být jinak
 

Kromě zdraví jsou finance tím nejzásadnějším, co většina z nás v životě řešíme. Pandemie koronaviru zasáhla oba tyto pilíře fungující společnosti a výpadek příjmů je starostí pro nejednoho z nás. Právě bydlení je jeden z největších výdajů, který každý měsíc opustí náš účet. Jak je na tom cena bydlení v Praze a změnila se nějak situace kvůli současné celospolečenské situaci?

Do Prahy se i dnes stěhuje stále více lidí z menších českých měst a vesnic. Hlavní město přirozeně nabízí největší počet pracovních příležitostí, takže je zvýšený zájem o bydlení pochopitelný. V současné chvíli se však žádné dramatické tlaky na trh s bydlením nekonají, a to ze zcela pochopitelných důvodů. Pandemie koronaviru otočila vzhůru nohama celý světa a bydlení není výjimkou. Když se tedy dnes chcete poohlédnout po novém bydlení v Praze, co vás čeká? 

Sdílené bydlení

Nájem v Praze za důstojný byt se stále pohybuje ve velmi nedostupných částkách. Samozřejmě záleží na lokalitě, kde nový domov hledáte. V první vlně koronavirové krize se realitní kanceláře předháněly v nabídkách za luxusní byty v lukrativních lokalitách v samém centru Prahy. Na Starém Městě a Malé Straně se tak otevřela do té doby zcela ojedinělá možnost. 

Z praktického hlediska se však nejedná o žádnou perspektivní záležitost. Důvod je prostý. Majitelé bytů, kteří své nemovitosti pronajímali přes sdílené bydlení mířené na zahraniční turisty, kteří pochopitelně od března roku 2020 nenavštěvují Prahu tak jako v minulosti. Vznikla tak realitní anomálie, kdy byli majitelé lukrativních bytů v nouzi a svoje byty nabízeli za relativně dostupnou cenu. 

Už z fotografií a prvních popisů v inzerátech je jasné, že je zde něco v nepořádku. Většina z těchto nabízených “domovů” má totiž smlouvu na krátkodobý pronájem. Vzniká tak nejistota, že vás majitel může kdykoliv donutit k hledání nového bydlení. S tím souvisí i vybavení nabízených bytů, na které většinou nemůžete sáhnout. 

Za nájem, který se i tak pohybuje kolem 20 tisíc za byt o rozloze 40 m čtverečních, budete bydlet v neosobních kulisách domova, který je vyloženě postaven na krátkodobý pronájem. U ostatních pražských částí šly ceny dolů jen minimálně. Průměrně v těchto krizových časech můžeme počítat úsporu 1 tisíce, maximálně 2 tisíc korun. 

Realitka a sociální sítě

V první řadě je důležité připomenout způsoby, kterými dnes hledají zájemci o bydlení svůj vysněný domov. Realitky totiž v době sociálních sítích na internetu pomalu ustupují z prvních pozic. Facebook v současnosti nabízí hned několik způsobů, jak se zkontaktovat s majiteli bytů. Ti sami totiž často hledají nového nájemníka právě přes tuto sociální bublinu. 

Ať už jde o specifické skupiny související s městskou čtvrtí, kde se nemovitost nabízí, nebo přes přátele, kde je předpoklad, že najdete důvěryhodného a spolehlivého nájemníka. 

Kromě sociálních sítí je zcela zásadním prvkem při hledání nového bytu web bezrealitky.cz. K plusu hrají skvělé interaktivní mapy, kde vidíte základní nabídku přehledně a zároveň můžete specifikovat, co a kde vlastně hledáte. Lze si i předplatit možnost být ve frontě potenciálních nájemců hodně vysoko, protože když se v Praze objeví atraktivní inzerát, tak se i v koronavirových časech ozve velké množství zájemců. 

Jeden z hlavních plusů je však možnost získat bydlení bez nevratné provize pro realitku, která bydlení zprostředkovává. Na internetu se tak jedná i bezkonkurenční produkt, který vám v hledání nového domova efektivně pomáhá. Není to však jediný web, který je mezi lidmi oblíbený. 

  • Espolubydleni.cz
  • Ulovdomov.cz
  • Hyperinzerce.cz
  • Skupiny na Facebooku, jako je například Bydlení/Spolubydlení v Praze

    KAM DÁL: Nejslavnější balkónek na světě najdeme na Kampě. Legenda o obrazu hovoří o neuvěřitelné cestě na Vltavě

     
Klíčová slova: