Šaman ze Sibiře chtěl vyhnat Putina. Plány už spřádá na psychiatrii

Chlapík si sbalil dvoukolák a vydal se na svou pouť
 

Ruský šaman Alexandr Gabyšev, kterého při pěším pochodu ze sibiřského Jakutska do Moskvy zatkly ruské úřady, byl převezen do psychiatrické léčebny. Prý to po telefonu potvrdil i sám šaman s tím, že čelí obvinění z extremismu. Cílem putování Gabyševa bylo "vyhnat" z Kremlu ruského prezidenta Vladimira Putina

Šamana zřejmě čekají zlé časy. "Soudit mě budou za extremismus, za výzvu ke svržení vlády. Advokáta mám, budu se soudit," uvedl v přepisu telefonního rozhovoru, který se objevil na sociálních sítích. Dodal, že je nyní v hlídaném domě u své sestry v Jakutsku, kam ho na jeden den z psychiatrické léčebny propustili. Jeho pobyt v psychiatrickém zařízení později potvrdily i zdravotnické orgány v Jakutsku.

Čtyři roky vězení

Za extremismus šamanovi podle právníka opoziční organizace Otevřené Rusko hrozí až čtyřleté vězení. Gabyšev označil prezidenta za výtvor temných sil, které může zvládnout pouze šaman, a za cíl svého pochodu si vytkl "vyhnat" Putina z Kremlu.

Od března, kdy se z Jakutsku vydal na cestu, urazil jednapadesátiletý Gabyšev ze své plánované trasy 3 000 kilometrů. Tempem 20 kilometrů za den hodlal dosáhnout ruské metropole v srpnu 2021. Táhl za sebou malý dvoukolák, v němž měl uloženy všechny své osobní věci, včetně tradiční jurty, v níž přespával.

Lidé se k němu přidávali

Jeho počin získal celonárodní pozornost a jeho videa mají miliony zhlédnutí. Během cesty se ochotně bavil s místními lidmi i novináři a postupně nabíral podporovatele, z nichž někteří se k němu připojili na část cesty nebo mu věnovali peníze či jídlo. Zatčení šamanových stoupenců v sibiřském městě Ulan-ude podnítilo minulý týden masové demonstrace proti výsledkům komunálních voleb.

Umísťování do psychiatrických léčeben bylo v dobách Sovětského svazu hojně užívaným prostředkem vůči kritikům režimu.