Šestiletý kluk našel zub pravěkého megalodona. Šanci má každý, místo je přístupné

Megalodon útočící na kytovce Eobalaenoptera
  |   zajímavost

Šestiletý Sammy Shelton hledal se svým otcem na pláži mušle, když se mu povedl opravdu kapitální úlovek. Podařilo se mu totiž najít vzácný zub megalodona, největšího žraloka, který kdy žil.

Sammy Shelton objevil megalodoní zub na pláži Bawdsey v Suffolku na východním pobřeží Anglie, jak jako první informoval zpravodajský deník Great Yarmouth Mercury, který se věnuje Great Yarmouthu v sousedním hrabství Norfolk, odkud chlapec pochází. Zub měří deset centimetrů, čímž okamžitě upoutal chlapcovu pozornost.

„Věděli jsme, že to bude zub, ale nevěděli jsme, jak je vzácný," řekl Peter Shelton, chlapcův otec, listu Great Yarmouth Mercury. Pláž je oblíbeným místem lovců zkamenělin, kteří Sheltonovým řekli, že najít zde zub megalodona je mimořádný nález.

Není to ale tak docela pravda. Megalodoní zuby se na některých místech vyskytují poměrně často, například u východního pobřeží Severní Ameriky nebo třeba u pobřeží Maroka. Podle londýnského Přírodovědného muzea jsou však ve Velké Británii "extrémně vzácné".

Král moří měl na jídelníčku velryby

Gigantický megalodon (Otodus megalodon) vládl oceánům a byl na samém vrcholu pravěkého potravního řetězce. V moři se mu nemohl rovnat nikdo. Útočil na velkou kořist, jako jsou velryby a delfíni, dokud nevyhynul na konci pliocénu před asi 2,6 miliony let. Vědci stále diskutují o přesné velikosti megalodona, ale obří žraloci pravděpodobně dosahovali délky nejméně 15 metrů.

Největší megalodonovy zuby mohou dosahovat délky více než 18 cm, což je více než dvojnásobek délky zubů největších velkých bílých žraloků (Carcharodon carcharias), uvádí geologická služba Kentucky Geological Survey při univerzitě v Kentucky.

Žralokům během života vypadávají a zase dorůstají nové zuby, takže mořské dno je plné zkamenělin.

Zdroj: livescience.com

KAM DÁL: Jednomu druhu dinosaura zuby dorůstaly extrémně rychle.

Klíčová slova: