Skvělý objev: Mexičtí archeologové našli přes 800 mamutích kostí

V době ledové mamuti obývali severní, střední i západní Evropu, Severní Ameriku a severní Asii
 

Paleontologové v Mexiku objevili přes 800 kostí nejméně 14 mamutů, kteří v oblasti žili před více než 14 000 lety. Vědci je nalezli ve velkých jámách, které k lovení těchto mohutných býložravců vykopali pravěcí lidé. O nevídaném objevu u města Tultepec na okraji metropole Mexika informoval mexický Národní ústav pro antropologii a historii (INAH).

Jámy byly hluboké 1,7 metru, široké 22 metrů a vědci v nich objevili 824 mamutích kostí včetně osmi lebek či 11 lopatek a pozůstatky dalších dvou druhů, které od té doby v Americe vymřely - velbloudů a koní. Divocí koně v Americe vyhynuli před 13 000 až 11 000 lety a jako domestikovaná zvířata se do Nového světa dostala až s kolonizátory z Evropy.

Stáří kostí se vědcům podařilo určit pomocí jemné vrstvy usazenin ze sopečného popela, který vyvrhla sopka Popocatépetl při erupci před 14 700 lety.

Lovení do pastí

Objev podle národního koordinátora INAH pro archeologii Pedra Sáncheze dokazuje, že lidé na území dnešního Mexika lovili mamuty cíleně pomocí pastí. Skupina 20 až 30 lovců vyděsila stádo pochodněmi a větvemi a oddělila od něj jedince, které pak hnala do připravených jam, popisuje loveckou techniku archeolog Luis Córdoba Barradas.

Nález podle odborníků boří dosavadní představu o zvycích středoamerických lovců, u kterých se předpokládalo, že v uvedeném období velké savce zabíjeli, jen když uvázli v bažině.

Klíčová slova: