Slavné Porsche, ve kterém se zabil James Dean, bralo životy i po jeho smrti

Dean své Porsche 550 Spyder nazýval „Malý bastard“
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Jen těžko byste v Hollywoodu hledali větší symbol frajerství, než který ztělesňoval herec James Dean. Moc dlouho si své slávy neužil a po tragické autonehodě zemřel ve 24 letech. Stal se „nesmrtelným“. Ale málokdo ví, že jeho slavné Porsche dál bralo životy.

Zcela nové a jen těžko odolatelné Porsche 550 Spyder vezl James Dean na závody v Salinas v Kalifornii. Byť si ho tam chtěl nechat původně převézt dodávkou, lidé mu doporučili, aby si před závodem svoje auto pořádně zahřál. Tato zásadní změna plánu ho stála život. James Dean, herecký symbol rebelství a idol žen i mužů, totiž právě za volantem tohoto sporťáku zemřel. 

Smrtelný náraz

Na silnici 466 se srazil čelně s Fordem Tudor 1950. Bouračka pro Jamese Deana znamenala zlomený vaz a mnoho dalších vnitřních zranění, kterým při převozu do nemocnice podlehl. Ostatní účastníci nehody měli větší štěstí.

Originální Porsche 550 Spyder z roku 1956 bylo prodáno za rekordních 145 milionů korun.

Spolujezdec Rolf Wutherich vyletěl kvůli nárazu z vozu, což mu paradoxně zachránilo život. Řidič druhého vozu utrpěl jen lehká zranění. Byl jím 23letý mladý student Donald Turnupseed. Zemřel tedy pouze James Dean právě ve stylu svých populárních filmů. Třeba filmy Gigant a Rebel bez příčiny měly premiéru až po jeho smrti, což znamenalo obrovskou popularitu zmíněných snímků a celá tragédie rozpoutala kult kolem již tak slavného herce. Velmi zajímavé však je, co se vlastně dál dělo s jeho slavným závodním automobilem.

Prokleté auto

Hned po nehodě jeho pomlácené Porsche spadlo z korby náklaďáku, který ho odvážel, přímo na nohy jednoho z mechaniků – Porsche mu nohy zcela rozdrtilo. Následně automobil koupil designer George Barris, který celý vůz rozprodal na díly, čímž jeho tragickou auru rozdrobil do několika dalších automobilů. 

Doktor, který si koupil motor, zemřel hned při první jízdě, závodník, který si z Deanova auta pořídil převodovku, nezvládl ostrou zatáčku, převrátil se na střechu a utrpěl vážné zranění. Další řidič, který si pořídil pneumatiky, zaplatil životem, když mu za jízdy praskly. Mladý chlapec, jenž se pokusil ukrást volant slavného auta, se při krádeži těžce zranil. Nový majitel nepotřeboval více důkazů k tomu, aby se ho zbavil. 

Automobil přezdívaný „malý bastard“ stačil ještě v šedesátých letech ublížit technikovi, který havaroval s dodávkou vezoucí Deanovo Porsche na korbě. Při nehodě ho auto zcela rozdrtilo. Výčet tragédií kolem jednoho auta je opravdu šokující – kdo ví, jestli nepatřilo samotnému ďáblu.

Zdroje: redakce, courthousenews.com, history.com

KAM DÁL: Jak Honza z pohádky ke štěstí přišel: Šimůnek procestoval svět, domov našel na jihu Moravy a v divadle ve Strašnicích.