Slovanské nacionalistické symboly. Vědci budou pátrat v Česku i na Slovensku

Vědci budou zkoumat nacionalistické symboly Slovanů
 

Symboly a obrazovou řeč slovanské nacionalistické propagandy mapují vědci z brněnských univerzit. Jejich výzkum rozvržený od letoška do konce roku 2022 podpořila Grantová agentura ČR. Zaměří se na situaci v Česku i na Slovensku. Podrobnosti k výzkumu poskytl mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána. V týmu vedeném Markem Čejkou jsou také odborníci z Masarykovy univerzity.

Panslavismus jako idea jednoty slovanských národů je v českém prostředí spojovaný hlavně s 19. stoletím, případně s počátkem 20. století. Slovanská vzájemnost a orientace na Rusko však má své zastánce i v současnosti, jsou aktivní v alternativních médiích, na sociálních sítích, do Česka se jejich prostřednictvím šíří nacionalistické myšlenky z Ruska, případně ze Srbska.

"Jsme si vědomi toho, že přítomnost panslovanské nacionalistické propagandy se v České republice stále zvyšuje a my se budeme podílet na identifikaci jejích projevů, vlivu a také na její kategorizaci prostřednictvím vizuální a textové analýzy," uvedl Marek Čejka z Ústavu teritoriálních studií Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity.

Důležitá propaganda

Symboly a rétorika hrají podle Čejky v propagandě velmi důležitou úlohu. "Spolu s kolegy jsme se proto rozhodli tuto specifickou problematiku prozkoumat a na dnešní vliv panslavismu nahlédnout i jiným pohledem, než je běžné. Zaměřili jsme se totiž hlavně na podobu vizuálních a jazykových vyjádření slovanské propagandy u nás a na Slovensku," dodal Čejka.

Podle Čejky je ruská nacionalistická propaganda v ČR velmi aktivní. Existuje plejáda webů, diskusních fór a skupin na sociálních sítích. I ve vrcholné politice se střetávají prozápadní a proruské postoje.

"Rusko a někteří jeho spojenci, což je hlavně stárnoucí generace části politiků z post-socialistických zemí, začali zintenzivňovat kritiku EU i dalších forem západní integrace," uvedl Čejka. Tato "studenoválečná" linie podle něj zatím nerozděluje Evropu na Východ a Západ, jako tomu bylo dříve, ale spíše polarizuje středo- a východoevropské společnosti zevnitř.

KAM DÁL: Úžasný objev v těžké době. Vědci vyvinuli test, který odhalí přes 50 typů rakoviny.