Těžký život lidí s fobiemi: trypofobiky vyděsí i čokoláda

Pro trypofobiky může být děsivá i obyčejná včelí plástev
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Je pro vás děsivá včelí plástev, bublinková čokoláda nebo mnohými tak opěvovaný kmen olivovníku? Pak není vyloučeno, že trpíte poměrně nově popisovanou trypofobií. Není jednoduché s ní v běžném světě žít, ale odborníci už zkoumají, proč vzniká a jak ji "léčit".

Lékaři a další specialisté již popsali nepřeberné množství fobií, jejich příčin i způsobů, jak je možné se s nimi alespoň pokusit vyrovnat. Za zmínku jistě stojí snad jedna z nejrozšířenějších fobií - arachnofobie, jejímž spouštěčem může být pohled i na docela malého pavoučka. Pro arachnofobika však jde o nepřekonatelnou překážku, stojí-li pavouk například ve dveřích. A ne - není to snadno překonatelná panika, jak si mnozí myslí. Věty typu: "On se tě bojí víc než ty jeho", "Neblázni a pojď se podívat, jak je krásný" opravdu nepomohou. Mozek si zkrátka v takové chvíli dělá, co uzná sám bez ohledu na naši vůli.

Strašlivé dírky, prohlubně nebo trhliny

Stejně jako arachnofobikům nahání hrůzu pohled na pavouka, trypofobiky děsí shluky děr, zvláštně tvarované výstupky, prohlubně nebo trhliny - zvláště v organických materiálech. Nově se ale také ukazuje, že spouštěčem trypofobického záchvatu může být i jeden z nejnovějších typů telefonu, jehož objektivy nejsou umístěny z pohledu trypofobií postižených lidí vůbec vhodně.

Život pak není vůbec jednoduchý

Podobných příkladů by tito lidé mohli jistě vyjmenovat desítky a vyhnout se jim není jednoduché. Stačí jít kolem staveniště a zahlédnout na sobě naskládané roury, v zahradách mateřských školek se děti chlubí svým rodičům domečky pro hmyz, v obchodě najdeme bublinkovou čokoládu - samozřejmě s fotografií obsahu na obalu. A to vše nahání trypofobikům hrůzu a husí kůži po těle, někdy dokonce závratě a strach.

Proč fóbie vznikají?

Důvod? Ačkoliv je výzkum této poměrně nedávno popsané fobie teprve na samém počátku, odborníci se přiklánějí ke stejnému vysvětlení jako u mnoha podobných případů. Tak, jako již vzpomínaná arachnofobie je v podstatě dědictví po našich předcích, kteří se museli denně vyrovnávat s nejrůznějšími nástrahami přírody, nebezpečná a jedovatá zvířata nevyjímaje, mohou i shluky děr nebo jiné netradiční tvary vyvolávat dojem ohrožení - vždyť se jedná o podobné útvary, jaké se mohou tvořit při poštípání hmyzem, nejrůznějších kožních chorobách, mohou evokovat nebezpečí, ukryté za mnohočetnýma očima hmyzu… Jak je vidět, ani tento druh fobie zjevně nevzniká bez opodstatnění a souvislosti s vývojem lidstva.

Nově popsaná, ale ne ojedinělá fobie

Ačkoliv se o trypofobii ještě před několika lety téměř nehovořilo, zajímavé je, že jí trpí přibližně patnáct procent populace, přičemž větší část z celkového počtu tvoří ženy, jako ostatně u většiny fobií. Vědci předpokládají, že vyšší procento žen, které trpí jakoukoliv fobií, je dáno jejich přírodou danou úlohou matky, kdy se v hloubi duše obávají nejen o sebe, ale i o své děti.

Co s tím?

Stejně jako u ostatních fobií je možné i trypofobii ovlivnit většinou jen do určité míry. Jsou teorie, které hovoří o možnosti propojování pohledu na zdroj fobické reakce s příjemnými pocity, ale upřímně řečeno, nakolik taková metoda funguje, si ani lékaři netroufnou zcela přesně říci. Je samozřejmě možné a také vhodné se nepříjemným podnětům zkrátka vyhýbat, hovořit se známými o svém problému a požádat je, aby se vyvarovali například právě darování čokolády s bublinkami, květin, které mají ve středu květu zvláštní útvary nebo dokonce cíleného strašení trypofobika s úmyslem jej jeho strachu zbavit šokem.

Recept není (zatím)

Přesný, jednoznačný a stoprocentně účinný recept na to, jak se zbavit jakékoliv fobie, bohužel stále neexistuje. A tak se musíme zkrátka smířit s tím, že jsme stále součástí přírody a patříme do ní se vším, co k tomu náleží - i se strachem z věcí, tvorů a tvarů, které představují nebo někdy v minulosti mohly pro lidstvo představovat nebezpečí.   

Klíčová slova: