Včely budoucnosti. V Izraeli zkouší, jak je mohou nahradit technologiemi

V Izraeli chystají technologickou novinku
 

Z nouze ctnost, chtělo by se konstatovat. V jihoizraelském Tel Aradu podobně jako jinde ubývá včelstev. Tamní pěstitelé se proto rozhodli vyzkoušet metodu schopnou opylovat plodiny mechanicky, napsala agentura Reuters. 

Bzučení včel v telaradském sadu mandloní nahradil traktor, který do korun kvetoucích stromů z malých trysek vypouští v přesně odměřených dávkách pylová zrna.

Běžně tuto činnost obstarává hmyz, hlavně včely. Vzhledem k intenzivnímu pěstování a používáním chemikálií, ale i kvůli klimatickým změnám jich ovšem ubývá na celém světě.

Většina úrody je přitom závislá na opylení. Znepokojeno je mnoho institucí včetně Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která se snaží zamezit hladovění přibývající světové populace.

"Patnáct let zažíváme krizi, protože celosvětově chybí hmyz, který opyluje rostliny. Přicházíme o mnoho ovoce a vitamínů," varoval Eylam Ran z izraelské společnosti Edete, která se zabývá problémy kolem opylování. Podle něj je technologie vyvíjená jeho podnikem schopná zvyšovat opylování prováděné včelami nebo je může i zcela nahradit.

Technologie kopíruje práci včel - na začátku je nutné z květin sebrat pyl, na konci ho dostat ke kvetoucím rostlinám, jež je třeba opylovat. Používají se k tomu senzory podobné těm, které jsou v automobilech bez řidiče.

Společnost Edete svou metodu zkouší v několika sadech v Izraeli a v Austrálii. Uzavřela dohody také v USA. Její vedení doufá, že se bude technologie dále rozvíjet a na trhu byla měla být k dostání v roce 2023.

KAM DÁL: Včely stále vymírají. Pro lidstvo to může mít katastrofální následky