Vědcům se podařilo nemožné, vrátili čas: Jedná se o recept na věčné mládí?

Vědcům se podařilo omladit lidské buňky o 30 let s pomocí techniky klonování
  |   zajímavost

Vědci z Cambridge oznámili neuvěřitelný průlom. Podařilo se jim totiž něco, co bylo dosud pokládáno za zcela nemožné a existovalo pouze v pohádkách a sci-fi filmech - vrátili "buněčný čas" zpět o 30 let. Může to být odpověď na nemoci, jako je cukrovka, demence a další, jak uvádí BBC.

Vědcům se podařilo omladit buňky 53leté ženy, a to o 30 let. Vědci se domnívají, že touto metodou budou schopni s postupem času léčit nemoci, které se vyskytují zejména u starších pacientů. Mezi tyto nemoci patří mimo jiné i nemoci srdce, cukrovka a neurologické choroby.

Tato technologie byla údajně založena na úspěšném experimentu s klonováním, při kterém se před 25 lety výzkumníkům podařilo naklonovat ovci Dolly.

Cílem výzkumného týmu ale nebylo naklonovat člověka, pouze se jim pomocí stejné techniky podařilo vytvořit takzvané lidské embryonální knenové buňky, ze kterých je podle vědců možné vypěstovat různé lidské tkáně, jako je chrupavka nebo svalová tkáň.

Pomocí této metody vědci vpravili určité chemikálie do dospělých buněk, a to po dobu 50 dnů. Výsledkem tohoto snažení bylo, že se tyto buňky změnily právě v ty kmenové, které mohou být použity na vytvoření toho druhu nové tkáně, který daný pacient potřebuje.

„O něčem takovém jsme snili. Celá řada běžných nemocí se s věkem zhoršuje a ten pocit, že nyní budeme schopni v tomto ohledu lidem pomoci, je velmi vzrušující,“ řekl pro BBC Prof. Wolf Reik, vedoucí výzkumného týmu.

Proces omlazení buněk ale podle experta ještě není natolik dokonalý, aby mohl posloužit široké veřejnosti. Ještě je třeba dalšího laboratorního úsilí předtím, než ho začnou používat lékaři na klinikách. Jedná se ale o velmi významný krok vpřed.

Zdroj: BBC, Daily Mail

KAM DÁL: Horor v ukrajinské ZOO. Rusové cvičili na živých terčích.

Klíčová slova: