Horor v ukrajinské ZOO. Rusové cvičili na živých terčích

Živým terčem se v ukrajinské ZOO stalo i několik pštrosů
  |   zpráva

Ve vesnici Yanohorodka byla před válkou dětská ZOO. Ve vesničce nedaleko Kyjeva si děti mohly prohlédnout mimo jiné i pštrosy nebo bůvoly. Opeřence i sudokopytníky ale vinou ruské invaze na Ukrajinu potkal smutný osud, píše ABC News.

Velké množství tamních zvířat zemřelo vlivem dehydratace, některá zvířata vyhladověla k smrti, protože v ZOO zkrátka nezůstal nikdo, kdo by se o ně staral.

Část zvířat byla roztrhána toulavými psy a některá z nich dokonce zastřelili ruští vojáci. Místní dobrovoníci se domnívají, že si část ruského vojska udělala ze zvířat v ZOO živé cvičné terče.

Na válku na Ukrajině zkrátka doplácejí ve velkém nejen lidé, ale i zvířata. Dokonce i ta zvířata, která přežila, si z války ponesou určité následky. Řada z nich je podvyživená a ve stresu.

„Je vidět, že řada zvířat v ZOO zemřela, protože jim nikdo nedal najíst a napít,“ uvedl pro ABC News tamní dobrovolník Vitaly Mukhanov.

„Město bylo před několika dny osvobozeno, majitel ZOO se tak nyní může vrátit. Doufáme, že se přeživší zvířata podaří v pořádku evakuovat,“ pokračoval.

K těžké situaci se vyjádřil i majitel ZOO Akim Akimenko. „Neustále probíhají boje, krmení zvířat tak není jednoduché. Snažíme se zbylá zvířata evakuovat a o pomoc s organizací prosíme každého, kdo se o zvířata zajímá. Potřebujeme pomoc s organizací evakuačního koridoru,“ uvedl.

Na Ukrajině operuje celá řada dobrovolníků se zaměřením právě na zvířata. Mimo jiné jde i o členy charitativní organizace zaměřené na pomoc zvířatům, UAnimals. Organizace uvedla, že podobná situace nastala i ve zvířecím útulku v oblasti Borodyanka nedaleko Kyjeva.

Většina zvířat v útulku nepřežila. Údajně jich na začátku války bylo v útulku 485, přežilo ale pouhých 150. Některá ze zvířat, která několikatýdenní utrpení přežila, stále nemají vyhráno, jejich stav je velmi vážný.

Zdroj: Daily Star, ABC News

KAM DÁL: Severní Korea hrozí totální destrukcí: Odborníci mluví o 15. dubnu jako o zlomovém datu.

Klíčová slova: