Egyptští archeologové objevili v Luxoru dvacet starověkých sarkofágů

Egypt je stále úžasným nalezištěm
Foto: archiv
Egypt je stále úžasným nalezištěm

Největší a nejvýznamnější nález za poslední roky. Tak archeologové hovoří o úžasném nálezu nejméně dvaceti dřevěných sakofágů, které pocházejí ze starého Egypta. Je to další důkaz, že zejména na západním břehu Nilu země ještě zdaleka nevydala veškeré poklady, které ukrývá.

reklama

Archeologové v egyptském Luxoru objevili nejméně 20 starověkých dřevěných sarkofágů. O nálezu informovalo egyptské ministerstvo pro památky na twitteru a uvedlo, že podrobnosti k "největšímu a nejvýznamnějšímu" nálezu za poslední léta sdělí v sobotu na tiskové konferenci.

Stáří památek není jasné

Hieroglyfy bohatě zdobené a barevné sarkofágy byly objeveny v rozsáhlé archeologické lokalitě na západním břehu Nilu - v thébské nekropoli. Stáří památek není jasné, pohřebiště zařazené na seznamu světového dědictví UNESCO totiž zahrnuje hrobky od Střední a Nové říše až po takzvané Pozdní období, kdy byl Egypt zčásti pod perskou nadvládou (1994 až 332 před naším letopočtem).

Luxor je jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací v Egyptě. Návštěvníci kromě nekropolí, včetně slavného Údolí králů, míří také na parníky, které odtud odplouvají na výlety po Nilu. Egypt se v posledních letech snaží o nových nálezech důkladně informovat a nalákat tak více návštěvníků; turistický sektor tvrdě zasáhlo povstání a politické nepokoje takzvaného arabského jara v roce 2011.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/egyptsti-archeologove-objevili-v-luxoru-dvacet-starovekych-sarkofagu-53851
reklama
#egypt #archeologové #objev #sarkofágy

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.