Egyptští archeologové objevili v Luxoru dvacet starověkých sarkofágů

Egypt je stále úžasným nalezištěm
 

Největší a nejvýznamnější nález za poslední roky. Tak archeologové hovoří o úžasném nálezu nejméně dvaceti dřevěných sakofágů, které pocházejí ze starého Egypta. Je to další důkaz, že zejména na západním břehu Nilu země ještě zdaleka nevydala veškeré poklady, které ukrývá.

Archeologové v egyptském Luxoru objevili nejméně 20 starověkých dřevěných sarkofágů. O nálezu informovalo egyptské ministerstvo pro památky na twitteru a uvedlo, že podrobnosti k "největšímu a nejvýznamnějšímu" nálezu za poslední léta sdělí v sobotu na tiskové konferenci.

Stáří památek není jasné

Hieroglyfy bohatě zdobené a barevné sarkofágy byly objeveny v rozsáhlé archeologické lokalitě na západním břehu Nilu - v thébské nekropoli. Stáří památek není jasné, pohřebiště zařazené na seznamu světového dědictví UNESCO totiž zahrnuje hrobky od Střední a Nové říše až po takzvané Pozdní období, kdy byl Egypt zčásti pod perskou nadvládou (1994 až 332 před naším letopočtem).

Luxor je jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací v Egyptě. Návštěvníci kromě nekropolí, včetně slavného Údolí králů, míří také na parníky, které odtud odplouvají na výlety po Nilu. Egypt se v posledních letech snaží o nových nálezech důkladně informovat a nalákat tak více návštěvníků; turistický sektor tvrdě zasáhlo povstání a politické nepokoje takzvaného arabského jara v roce 2011.

Klíčová slova: