Život na hromádce, nebo svatba? Obojí vás může jednou přijít dost draho

Manželství není jen o lásce. Dbát musíte především na vzájemná práva a povinnosti
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Na lásku přece nepotřebujeme štempl, je to akorát tak drahý mejdan pro ostatní, stejně se každé druhé manželství rozvádí – milujeme se i bez papíru! To jsou časté argumenty těch, kteří upřednostňují život na hromádce před manželstvím. Mají pravdu?

Doby, kdy byla ostuda žít s milovaným protějškem na hromádce, jsou už dávno pryč. Mladé holky se nepotřebují vdát co nejdřív, naopak. Některé velmi otálí. A pak se mladí třeba rozhodnou, že si peníze, které by dali za svatbu, užijí třeba cestováním. Přemýšleli jste ale, zda to pro vás skrývá výhody, nebo nevýhody? A co když se jednomu z vás něco stane a skončí v nemocnici – dozvíte se něco?

Manželství není jen akt lásky, jde především o smlouvu mezi dvěma osobami, která jim určuje práva a povinnosti. A ačkoliv dnes už zákon pamatuje i na druha a družku, kterými označuje osoby žijící ve společné domácnosti, své výhody manželství stále má. Prozradíme vám jaké!

Finance 

Uzavřením manželství vzniká za splnění dalších podmínek společné jmění manželů, které vám dává spoustu jistot. Vše, co jste za dobu trvání manželství získali, se dělí rovným dílem, pokud není domluveno jinak. Pokud ale máte doma partnera, se kterým žijete ve společné domácnosti a pomáháte mu splácet hypotéku, případně jste mu celý jeho dům vybavili, budete muset takovou investici prokázat, a stejně není jisté, v jaké výši se vám vrátí. Společné soužití vám zkrátka nezaručuje zhola nic.

Stejně tak vám nedává nárok na výživné v případě rozchodu. Oproti tomu manželé mají po rozvodu právo na tzv. výživné pro rozvedeného manžela, kterému by se rozpadem manželství významně snížila životní úroveň. Je omezené po dobu dvou let, stejně je to ale významná pomoc. Důležité je také zmínit, že manželé mají i za trvání manželství vůči sobě vyživovací povinnost – to zajišťuje stejnou životní úroveň miliardáře i jeho manželky v domácnosti. Jako partneři mezi sebou žádná taková práva nemáte a klidně může jeden živořit a druhý trávit podzimní prázdniny na Maledivách.

Úleva na daních

Na druhou stranu je nepopiratelná pravda, že pro toho, kdo má ve vztahu víc, může partnerství představovat jistou výhodu, jak svůj majetek ochránit, pokud ho vybuduje za trvání manželství. Pokud už do vztahu vstupuje majetný, právo zná způsoby, jak pomoci – můžete sepsat předmanželskou smlouvu, případně založit jiný druh společného jmění manželů a je vystaráno. Ne každý však na začátku vztahu ví, že za pár let bude boháč.

Neméně důležitou věcí může být pro někoho také sleva na daních – pokud má vaše manželka příjmy do 68 tisíc ročně, dostanete za ni slevu na dani 24 840 Kč. Jestliže se jedná o manžela či manželku s průkazem ZTP/P, zvyšuje se tato částka na dvojnásobek, tedy na 49 680 Kč.

Smrt a dědictví

Asi vás nepřekvapí, že pokud nejste sezdaní, v případě dědictví můžete na jakékoliv nároky zapomenout. Pokud na vás drahý nemyslel alespoň v závěti, jako druh a družka budete ve druhé dědické skupině, která dědí, pokud v první skupině, kam spadají děti a manžel, nikdo není. Ve druhé jsou také například rodiče zesnulého. V případě manželství budete mít také nárok na vdovský důchod.

Nutno také říct, že v případě, že váš protějšek skončí v nemocnici a nebude schopen jakýchkoliv rozhodnutí, jako manžel máte právo na veškeré informace o jeho zdravotním stavu. Dokonce za něj můžete po dobu jeho neschopnosti činit jistá rozhodnutí. Jestli nejste manželé, nic z toho není možné.

Závěrem nutno dodat jednu zřejmou věc: zákon manželství před partnerstvím zvýhodňuje a dává mu větší váhu. Manželům dává také jistotu a stanovuje práva. Partnerství je pořád tak trochu nejistý byznys...

Zdroj: občanský zákoník, komentářová literatura, daňový řád

KAM DÁL: Tohle desatero mělo zabránit rozvodům: Přečtěte si to a upřímně řekněte, co dodržujete.