Bolest pod žebry nepodceňujte. V mnoha případech může jít hodně rychle o život

Bolest v pravém podžebří může značit velmi vážné problémy
  |   zajímavost

Jsou to ledviny, játra, slinivka, nebo střeva? Takové myšlenky se v hlavě honí většině z nás při bolestech pod pravým žebrem. Všechny tyto úvahy jsou správné a je dobré vědět, že může jít v mnoha případech o život ohrožující stav. Kdy se raději ihned vydat k lékaři? Vlastně kdykoliv budete mít podezření, že něco není v pořádku, příčiny bolesti mohou být závažné.

Co všechno se může v těle dít, když si všimneme bolesti v pravém podžebří? Bohužel, není toho málo a některé důvody nejsou vůbec povzbudivé. Může jít o docela obyčejnou dietní chybu, kdy se střeva bouří proti přijaté potravě, ale také o nebezpečnou rakovinu, s níž je třeba bojovat co nejrychleji a nejrazantněji. 

S játry nejsou žerty

Jak již bylo zmíněno, jednou z příčin takové bolesti mohou být nemocná játra nebo žlučník, který je s nimi v blízkém kontaktu. Čeho se máme v této souvislosti obávat? Nemoc, které se většina z nás bojí nejvíce, je rakovina jater. Není ale jediná, bolest v podžebří může způsobovat také cirhóza, absces v játrech, steatóza – tedy ztučnění jater – a další změny, které mohou více či méně ohrožovat život takového pacienta.

Stejně tak zmiňovaný žlučník, jeho zánět nebo žlučové kameny dokáží tuto část břicha velmi potrápit. Jestliže jsou bolesti dlouhodobější nebo se opakují, není na co čekat. Lékařský zákrok, nebo alespoň rada jsou jistě namístě. 

Zánět ledvin nepřehlédnete

Pod pravými žebry jsou uloženy také ledviny, respektive pravá ledvina. Také v té se může rozvinout zánět (o jehož bolestivosti by mohli mnozí dlouhé hodiny vyprávět). Poznáme jej celkem bezpečně podle silného pálení při močení, přičemž můžeme pozorovat změnu barvy moči vinou příměsi krve. Zánět ledvin doprovázejí většinou horečky, nevolnosti a velké bolesti v zádech, případně právě v podžebří.

Nebezpečné ledvinové kameny

Vyloučen není ani vznik ledvinových kamenů. Podle studie, kterou zveřejnili v roce 2018 Tilahun Alelign a Beyene Petros z katedry mikrobiální, buněčné a molekulární biologie na univerzitě v Addis Abebě, jde v tomto případě o poměrně rozšířený problém. „Jde o narůstající urologickou poruchu lidského zdraví, která postihuje asi 12 % světové populace. Je spojována se zvýšeným rizikem konečného selhání ledvin,“ uvádějí ve zprávě.

Příznaky budou v tomto případě podobné jako u ledvinového zánětu, v případě uvolnění ledvinového kamene, který může zneprůchodnit močové cesty, pak ale hrozí velké problémy s hromaděním moči v těle, kterou není možné přirozenou cestou vyloučit, a lékařský zásah je neodkladný. 

Víte, co jste snědli? 

Bolest v pravém horním kvadrantu břicha mohou mít na svědomí také střeva, respektive celá trávicí soustava včetně žaludku. Jde o trávicí problémy, záněty, vředy, ale také nádory, s nimiž si rozhodně nikdo nechce zahrávat. 

Slinivka může ohrozit váš život

Mimo již zmiňované problémy bychom v jejich výčtu neměli zapomenout ani na slinivku, jejíž záněty se mohou stát skutečně životu nebezpečnými. Příčinou tohoto stavu bývá většinou zanedbaná životospráva, přemíra alkoholu a tučná jídla. Bolest se objevuje spíše ve střední části břicha, ale vystřeluje právě i do pravého podžebří.

Neváhejte okamžitě zajít k lékaři. V případě, že by se jednalo o horší průběh, nebo dokonce šlo o rakovinu slinivky, která bohužel také není vyloučená, pak by mohlo po pár týdnech být i na rychlý zásah pozdě. 

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, medicspark, stefajir.cz

KAM DÁL: Pokud nebudete mít v těle zánět, zemřete, říká známý profesor.