Do kanceláře nebo na hraní: Víte, jak vybrat správný notebook?

V závislosti na tom, co se zařízením plánujete dělat, zvažte potřebnou úroveň procesoru, RAM a grafické karty.
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Moderní technologie vládnou světu a spousta věcí se díky nim stává jednodušší a pohodlnější. Práci, studium nebo třeba vyplnění volného času značně usnadní i takový notebook. Víte však, podle čeho vybrat ten správný? Přinášíme seznam parametrů, na které byste se při koupi nového laptopu měli zaměřit.

Dvakrát měř, jednou kupuj

Manažeři potřebují dobrou baterii, studenti příznivou cenu, hráči nadupanou grafickou kartu a spolehlivý výkon. Notebook lze vybrat podle všemožných kritérií, jejichž důležitost se může lišit v závislosti na účelu použití. Představujeme jednotlivé parametry, kterým byste měli při výběru věnovat pozornost.

Operační systém

Ujasněte si, zda preferujete Windows, macOS, nebo Linux. Každý z nich má své výhody a nevýhody. Mohou se různit některými funkcemi nebo kompatibilitou s různými zařízeními a aplikacemi.

Výkon

V závislosti na tom, co se zařízením plánujete dělat, zvažte potřebnou úroveň procesoru, RAM a grafické karty. Na běžné úkoly postačí střední třída, náročné programy vyžadují vyšší výkon.

Velikost a hmotnost

Jste neustále na cestách? Pak se vám bude hodit notebook menších rozměrů z odlehčených materiálů. Pokud je vaše práce víceméně statická, můžete sáhnout po notebooku s větší úhlopříčkou a jeho hmotností se příliš nezaobírat.

Baterie

S cestováním a typem práce se pojí také využití baterie. Jestliže se celý den přesouváte z místa na místo, potřebujete delší výdrž. Naopak pokud trávíte většinu dne u stolu v dosahu zásuvky, můžete zvolit i model s nižší kapacitou baterie.

Úložiště

Zohledněte i to, kolik místa pro svá data potřebujete. SSD disky jsou rychlejší než klasické pevné (HDD), zato mohou být dražší. HDD pak zpravidla nabídne více úložného prostoru.

Konkrétní funkce

Vyžadujete konkrétní funkce jako konvertibilní design, numerickou klávesnici nebo třeba dotykový displej? Zaměřte se také na ně. Počítejte však s tím, že takový detail může zahýbat s cenovkou.

Grafické možnosti

Profesionální grafiky nebo zapálené hráče by měla v neposlední řadě zajímat i grafická karta. V případě notebooku je obzvlášť potřeba, aby byla pro jejich účely dostatečná.

Konektivita

Zkontrolujte dostupnost portů a bezdrátových funkcí, které vyžadujete, například USB-C, HDMI, Wi-Fi 6, Bluetooth a další.

Rozpočet

Hlavní roli bude jistě hrát i rozpočet. Jestliže máte omezené prostředky, budete muset často dojít ke kompromisu a některou z vlastností oželet. Pokud ovšem bude notebook vaším věrným společníkem v práci i mimo ni, vyplatí se investovat do kvality.

Účel

Notebook vybírejte i podle toho, k čemu ho využijete. Zde je několik příkladů.

  • Studenti

Studentům se hodí lehké zařízení menších rozměrů s dlouhou výdrží a příznivou cenou.

  • Kancelářští

Pracanti, kteří celý den prosedí v kanceláři, využijí notebooky s numerickou klávesnicí, větším displejem a dobrou konektivitou. Naopak nebudou potřebovat tak výkonnou baterii.

  • Manažeři

Manažeři poletující z jednoho meetingu na druhý by se měli vybavit výkonným zařízením z odlehčených materiálů se spolehlivou výdrží. Jako třešničku na dortu pro lepší ovládání pak mohou zvolit laptop s dotykovým displejem nebo konvertibilním designem, který mohou využít pro lepší mobilitu během prezentací.

  • Profesionálové a hráči

Výkon, grafická karta, úložiště. To je svatá trojice pro vášnivé hráče, grafiky a jiné profesionály.

  • „Hobíci“

Na domácí použití úplně postačí jednoduchý, levný notebook. Snad jen s lepší baterií.

Kateřina Houšková
Copywriter
Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.