Jak na rychlé hojení ran?

Ránu si ošetříte za několik desítek minut
  |  Komerční sdělení

Nějaké té rance se čas od času nikdo nevyhne. Můžete ale udělat hodně pro to, aby její zhojení bylo co nejrychlejší. Právě s tím vám v dnešním článku poradíme.

Ránu ošetřete bezodkladně

Způsobili jste si drobné poranění při sportu nebo třeba při zahradních pracích a říkáte si, že nejde o nic vážného, takže doděláte, co potřebujete, a ránu si ošetříte za několik desítek minut?

Jde o velkou chybu, pro rychlé a bezproblémové hojení je totiž klíčové právě včasné ošetření. Jakmile si tedy ranku způsobíte, měli byste všeho nechat a prioritně řešit právě poskytnutí první pomoci. I kdyby šlo jen o drobnou oděrku, kterou bude stačit přelepit náplastí.

Místo rány vyčistěte

Místo poranění musíte zbavit nečistot. Nebavíme se přitom jen o ráně samotné, ale i o jejím okolí. Zejména pokud se poranění stalo například během zahradních prací, při kutění, nebo třeba při vaření, je pravděpodobné, že v okolí rány bude mnoho nečistot, u kterých hrozí, že do rány proniknou. Tím by se doba hojení výrazně prodloužila.

Nejprve si ale omyjte své vlastní ruce, abyste další bakterie a nečistoty nezanesli do rány během ošetřování. Poté můžete okolí rány jemně omýt tekoucí vodou, případně můžete použít mýdlový roztok a čistou houbičku či hadřík, kterým zejména okolí rány opatrně zbavíte všech nečistot a bakterií. V případě, že ji máte po ruce, můžete sáhnout i po dezinfekci.

Ne vždy je to nutné, ale někdy může být potřeba vyčistit i ránu samotnou. Hrubé nečistoty lze odstranit pinzetou, ty jemnější můžete opatrně vymýt vlažnou vodou.

Zastavte krvácení

Jestliže rána stále krvácí, nebo se krvácení částečně obnovilo během čištění rány, nyní je ta správná chvíle krvácení definitivně zastavit. U silného krvácení ale samozřejmě platí, že jeho zastavení je absolutní prioritou již před čištěním poranění.

Mnoho menších ranek přestane krvácet bez nutnosti zásahu z vaší strany. Někdy bude nutné přiložit tampon, kapesník či ubrousek. Pokud ji máte v lékárničce, nejlepší bude k ráně přiložit sterilní gázu a místo stlačit. U velice intenzivních krvácejících ran pak může být nezbytné tlačit tlakový bod nebo například zaškrtit končetinu.

Větší řezné a tržné rány je nutné zacelit

Odřeniny je dobré zakrýt gázou a převázat. Pro drobné oděrky je ideální náplast. Velké řezné a tržné rány pravděpodobně bude nutné sešít, což je úkon, který si vyžádá bezodkladnou návštěvu lékaře.

Co ale udělat se středně velkými řeznými a tržnými ránami, které samy o sobě pravděpodobně budou srůstat příliš snadno, ale na šití se zase zdají být poměrně malé? Taková poranění jsou jako dělaná pro náplasťové stehy, s jejichž pomocí můžete větší řezné a tržné ranky snadno zacelit a výrazně tak urychlit jejich hojení. Náplasťové stehy dnes jsou běžně k dostání v lékárnách, drogeriích i dalších obchodech.

Nepodceňujte odpočinek

Regeneraci výrazně urychlíte tak, že svému tělu dopřejete dostatek odpočinku. Pamatujte i na zdravou a rozmanitou stravu, živiny jsou pro hojení ran klíčové. O ránu se dobře starejte, čistěte její okolí, měňte obvazy, nikdy násilně nestrhávejte strup.

Klíčová slova: