Závratě a motání hlavy: Může jít o vážný problém, říká lékař a radí, jak reagovat

V případě dlouhotrvajících závratí, točení hlavy či nevolností je vždy lepší obrátit se na odborníka
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Motání hlavy, nevolnost a někdy i pocity na zvracení. Poznáváte tyto nepříjemné symptomy? Nebo se u vás snad projevuje motání hlavy, když rychle vstanete z postele? Není na tom nic zvláštního a mnohdy se netřeba ani bát. Horší situace však nastává, když se vám hlava točí i při běžných činnostech s nohama na pevné zemi.

Motání neboli točení hlavy je ovlivněno mimo jiné i výší krevního tlaku„O vysokém krevním tlaku, tedy hypertenzi, hovoříme v případě, kdy jeho hodnoty opakovaně převyšují škálu 140/90. Pokud jsou naše cévy dlouhodobě vystaveny vysokému tlaku, mají tendenci se jizvit, ztrácet elasticitu, ucpávat se, případně i praskat. Vysoký tlak je nebezpečný zejména v tom, že přichází plíživě, s velmi nenápadnými nebo téměř žádnými příznaky,“ vysvětluje MUDr. Karel Pokorný.

Naopak o nízký tlak, cizím termínem hypotenzi, se podle odborníka jedná v případě, že hodnoty našeho krevního tlaku jsou opakovaně nižší než 90/65. „Tato škála se nedá zcela jednoznačně zařadit mezi nebezpečné, ale může být bezesporu velmi nepříjemná. V tomto stavu se cítíme slabí, unavení, motá se nám hlava a v nejhorším případě můžeme také omdlít.“

Omdlení není nic neobvyklého

Vysoký tlak léčíme podle lékaře medikamenty na snížení vysokého tlaku a také ideálně úpravou životního stylu. Nízký tlak se dle odborníka spíše než léky řeší zvýšeným pohybem, dodržováním pitného režimu a vyvážením jídelníčku, tak aby obsahoval dostatek ovoce a zeleniny.

„Při nízkém tlaku nás může potkat nemilá věc, a to je krátkodobé upadnutí do bezvědomí, respektive omdlení. Tento stav lékaři nazývají synkopa. Vzniká často z ničeho nic, ale je doprovázena nepříjemnými příznaky, například pocitem slabosti, pocením, nevolností, závratí, mžitkami před očima. Někdy se dotyčný může dokonce „skácet“ k zemi, byť zůstane částečně při vědomí (je obluzelý). Příčiny mohou být různé. Od psychických důvodů (nadměrná psychická zátěž, dlouhodobý stres, fobie) až po somatické (nedostatek tekutin, potravy, horko a nízký tlak),“ říká lékař.

Psychika je jedním z důvodů

U velkého počtu lidí se vyskytují takzvané psychogenní závratě spojené s nejrůznějšími fobiemi. Někomu se roztočí hlava v uzavřeném prostoru, dalšímu v otevřeném, někomu nedělají zase dobře například výšky.

„Závrať je zjednodušeně iluze pohybu vlastního těla nebo okolí a pocit ztráty rovnováhy. Závratě jsou, zvláště v dnešní době, velmi běžné a patří mezi jeden z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře. Výskyt vertiga stoupá také s věkem.”

Co dělat, když se vám svět začne motat

Jakmile pocítíte první náznaky motání hlavy, zkuste si na chvíli sednout do dřepu nebo vestoje zkřížit nohy. „V momentě, kdy cítíte, že je vám dokonce na omdlení, sedněte si a pomalu zvedněte nohy vzhůru. Hodně pijte a snažte se zvýšit přísun jakýchkoli vitamínů. Zdravý životní styl a okamžitý přísun vitamínů i tekutin při těchto obtížích velmi účinně pomáhá,“ radí Pokorný.

Co když vás však točení hlavy provází neustále a trvá i několik hodin denně nebo dokonce celodenně, eventuálně ho dokonce doprovází například zvonění v uších? „Mohlo by se jednat o příznak vážnější poruchy ucha nebo nediagnostikované migrény. V těchto případech, kdy jde o dlouhotrvající závrať, točení hlavy či nevolnost, je vždy lepší obrátit se na odborníka, který provede důležitá vyšetření, aby mohl případně s klidem vyloučit nejrůznější závažná onemocnění.“

Zdroje: redakce, garantem textu je MUDr. Karel Pokorný

KAM DÁL: Česnek je lék na hodně neduhů. Tinkturu dle starého tibetského receptu si může vyrobit každý.