Zubní nit může škodit dásním. Na co si dávat pozor?

Používání zubní nitě až příliš často nebo s přílišnou intenzitou může vyústit v onemocnění dásní
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Zubní nit onemocnění dásní předchází, může ho ale i způsobit. Všichni víme, že pokud se chceme vyhnout problémům s chrupem a dásněmi, rozhodně bychom neměli na zubní nit zapomínat. Existuje ale několik prohřešků, které vám mohou spíše uškodit.

Zubní nit může poškodit dásně, to ale neznamená, že bychom ji měli přestat používat. Stačí se jen vyvarovat několika málo chyb, kterých se při jejím používání dopouštíme.

Tento prostředek dentální hygieny nám pomáhá s odstraněním zbytků jídla, bakterií i plaku z míst, kam se zubní kartáček nedostane. O tom, že pravidelné používání zubní nitě je nejen prospěšné, ale dokonce nezbytné, tedy není pochyb.

Problém je v tom, že ji někteří z nás používají špatně. Řada lidí si totiž čistí mezizubní prostory nití s až přílišnou intenzitou, což může vést k poškození dásní a zubní skloviny.

Jak správně používat zubní nit?

Pozor na tyto běžné prohřešky při používání zubní nitě:

  • Používání zubní nitě několikrát denně: Někteří lidé si myslí, že čím častěji budou zubní nit používat, tím lépe. Používání této pomůcky častěji než jednou či dvakrát denně může vést k poškození dásní, a dokonce i chrupu.

V okamžiku, kdy začnou dásně vlivem nadměrného čištění mezizubních prostor nití ustupovat, se totiž obnažují zubní krčky, a tím se zvyšuje citlivost chrupu. Ideální je používat zubní nit pouze jednou, maximálně dvakrát denně a příliš na ni netlačit. Výjimkou je situace, při které vám něco uvízne mezi zuby, nemělo by to ale být pravidlem.

  • Tahání zubní nitě pod dáseň: Při čištění mezizubních prostor zubní nití byste se měli vyhnout klouzání zubní nitě mezi zuby až pod dásně. Tento zlozvyk totiž může vyústit v ustupování dásní, jejich krvácení a dokonce i v onemocnění dásní.

Zubní nití totiž tkáň dásní narušujete a vytváříte tak místo, kudy do dásně mohou vniknout bakterie.

  • Pozor na sklovinu: Nití ale můžete poškodit dokonce i zubní sklovinu. Dbejte na to, abyste mezizubní prostory vždy čistili šetrně a příliš na tuto část vaší dentální hygieny nespěchali.

Pokud nevíte, jestli si mezizubní prostory čistíte správně, rozhodně se zubní niti nevyhýbejte. Požádejte svou zubařku, případně dentální hygienistku o ukázku správného čištění.

Zdroj: Severance Dental, Express

KAM DÁL: Dysfalgie: Bolestivý stav, který může být symptomem rakoviny.

Klíčová slova: