Třetina Čechů podvádí partnera. Počet HIV pozitivních přibývá

Každý z nás někdy zažil postelový trapas
 

Každý třetí Čech je nevěrný svému partnerovi, na HIV testy přitom zajde jeden z deseti. Infikovaných každoročně přibývá, jen za leden a únor je to 65 HIV pozitivních. Farmaceutická společnost spouští osvětovou kampaň, která se bude následující měsíc objevovat v městské hromadné dopravě.

V dubnu tohoto roku byl realizován průzkum agentury STEM/MARK, uskutečněný k příležitosti Mezinárodního dne památky obětí AIDS. Cílem bylo odhalit sexuální zvyklosti Čechů a jejich přístup k riziku pohlavních chorob. Průzkumu se zúčastnilo 980 respondentů ze všech krajů ve věku 18 až 59 let.

 

Výsledky průzkumu odhalily, že se každý třetí obyvatel České republiky uvedeného věkového rozmezí dopouští nevěry. Více než polovina nevěrníků volí formu úletu, tedy jednorázové akce. Celých 91 procent se však po takovém úletu nejde testovat na HIV, přičemž je pravděpodobné, že nadále praktikují sex se svým partnerem. Je znepokojivé, že kondom používá jen třetina respondentů.

 

Proč se lidé chovají takto nezodpovědně? Hlavním důvodem je to, že se spoléhají na svůj odhad a nízkou možnost nákazy. “Většina nevěr, až 56 procent, se odehrává formou jenodrázového “úletu”, kdy účastníci neznají sexuální historii protějšku a mohou jen velmi obtížně zhodnotit riziko pohlavně přenosné choroby,” uvádí MUDr. David Jilich z AIDS centra Nemocnice Na Bulovce. “Přitom v prvních třech měsících tohoto roku bylo zaznamenáno nejvíce nových případů HIV od roku 1985, kdy u nás byla zavedena jeho diagnostika,” dodává.

 

Z výsledků průzkumu také vyplynulo, že přibližně 100 tisícům Čechů ve věku 18 až 59 let byla na základě nevěry diagnostikována nejméně jedna pohlavní choroba.

 

Hrátky dvou mužů? Bojí se to přiznat

Jak je tomu v případě nevěry s osobou stejného pohlaví? Celých 40 procent mužů by nevěru partnerce se ženou tolerovali s tím, že nejde o nevěru. Avšak nevěru partnera s mužem by tolerovalo pouze 13 procent žen. Pokud jde o sex ve třech, ten vyzkoušelo 16 procent Čechů uvedeného průzkumu, často s osobami stejného pohlaví.

 

Ukázalo se, že 5 procent mužů bylo svojí partnerce nevěrné s mužem, což je zhruba 120 tisíc mužů. Velmi často se tedy jednalo o bisexuální sex mezi dvěma muži. A právě homosexuální a bisexuální muži patří k nejvíce ohrožené skupině, pokud jde o přenos viru HIV.

 

“Bisexuální chování u mužů může mít hned několik důvodů. Pravděpodobně nejčastějším důvodem je u mladších lidí experimentování a hledání nových zážitků, nebo též nevyjasněná sexuální orientace. Mnozí muži neudělali coming out a je pro ně společensky nepřijatelné se ke své homosexuální orientaci přiznat. Někteří z nich pak žijí v relativně uspořádaném heterosexuálním svazku,” vysvětluje Doc. PhDr. Dr. phil. Laura Janáčková, CSc., psycholožka Sexuologického ústavu VFN v Praze.

 

Osvětová kampaň v MHD

Díky překvapivým výsledkům průzkumu se rozhodla farmaceutická společnost GSK spustit osvětovou kampaň. Ta bude probíhat v následujícím měsíci ve vybraných městech v městské hromadné dopravě. Půjde o vizuály, kterým dominuje informace, že HIV se může týkat každého z nás. A to i za předpokladu, že jsme zrovna v partnerském svazku. Proto bychom se měli pravidelně testovat.

 

Za každý měsíc roku 2015 přibylo průměrně 22 infikovaných, za leden a únor tohoto roku je to už 65 HIV pozitivních. Je nutné vzít v potaz, že jde pouze o evidovaná čísla, celkový počet skutečně nakažených se však odhaduje až třikrát vyšší než 2 685 evidovaných případů.

 

Chcete se seznámit, ale nedaří se vám? ČtiDoma.cz spouští novou seznamku. Vyzkoušejte to na vlastní kůži. U nás je seznamování příjemným zážitkem.