Po letech dřiny i trápení úleva v Pyšelích

Josef Streit (vpravo) a jeho neoficiální opatrovník Alexandr Kubíček
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Na stará kolena ho připravili podvodníci o byt a ještě si prošel týráním, z něhož musel doslova utéct oknem. Naštěstí se mu ale dostalo pomoci a nyní tráví klidnější stáří v domově pro seniory.

 

Josefu Streitovi bylo letos 82 let a pochází z Vyškova. Jako montážní dělník sjezdil celou zemi. Účastnil se slavného stěhování gotického kostela roku 1975 v Mostu. Pětkrát byl oceněn jako nejlepší pracovník tehdejšího Průmstavu. Deset let pracoval v chemičce v Litvínově.

Z vlastního bytu ho vyvedla policie

Stáří chtěl původně prožít v Praze a na sídlišti Košík měl nejprve družstevní garsonku, která pak přešla do jeho vlastnictví. Kvůli důvěřivosti však naletěl podvodníkům, podepsal nějaké papíry a o byt přišel. Skončil v Plzni v bytě, který spíše připomínal skladiště. Tam byl držen často o hladu a obírán o důchod asi jeden rok. Ačkoliv se po mrtvici hůře pohybuje, dokázal nakonec vyhodit z okna matraci a vyskočit na ní. Pak odjel zpátky do Prahy a dožadoval se vrácení svého bytu. Nevíme, jestli nový majitel vůbec tušil o podivném původu nemovitosti, ale zavolal na něho policii. Pan Streit se následkem mrtvice těžko vyjadřuje a tak nemohl policisty ani úředníky sociálního odboru přesvědčit, aby začali ztrátu jeho bytu nějak řešit. Policisté ho odvezli na ubytovnu.

Opatrovník z ubytovny

Na ubytovně u Kovošrotu se ocitl zmatený a bez životní perspektivy. Naštěstí tu však potkal pana Alexandra Kubíčka, který se mu stal významnou oporou. Dvě léta se o něho staral a nakonec se mu podařilo vyjednat umístění v Domově pro seniory v Pyšelích. Pan Kubíček v současné době absolvuje kurz pro pracovníky v sociálních službách a rád by se pomoci lidem věnoval profesionálně. 

Úleva v Pyšelích 

Od června 2013 pobývá pan Streit v Domově pro seniory PyšelyRáno mu nosí kafe až k posteli. V domově mu chutná, včera prý měli k obědu guláš a mohou si vybírat ze dvou jídel.  Dostávají hodně ovoce, mají i vlastní jablka ze zahrady. Chodí také na náměstí do cukrárny nebo k řezníkovi pro špekáčky. Rád krmí kočky, kterých v domově chovají patnáct. Útěchu mu přínáší i zámecký park. 

Živě vzpomíná na turnaje v šipkách a kuželkách či různá kulturní představení. Jeho nejoblíbenější pečovatelkou je paní Jana, kterou znal již za mlada z Litvínova a nyní je náhoda svedla po druhé v životě dohromady. Při muzice ji vzal dokola a žertuje, že Jana je jeho milenka. 

Pyšelský domov si pan Streit chválí stejně jako jeho ředitelku. Personál si zase pochvaluje jeho samostatnost. Že přišel o byt ho mrzí, protože za peníze z něho by mohl vyrazit třeba do lázní. Nicméně je stále usměvavý a své stáří si užívá.

Klíčová slova: