Petr Nikl: V Americe je to normální

Petr Nikl při vernisáži
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Petr Nikl je světově uznávaný výtvarník, fotograf, divadelník – člověk ještě mnoha dalších uměleckých profesí a zájmů. V současné době můžete výběr z jeho kreseb vidět i v Českém Brodě.

Kresby, které vystavuje v českobrodské Galerii K, jsou inspirovány Amerikou: „Kreslil jsem to, co jsem tam viděl. Kdyby tady chodili lidi takhle oblečení, každý by na ně koukal jako na exoty, kdežto tam je to normální,“ řekl Petr Nikl na vernisáži.

Inspirováno Amerikou

Něco z pestrého životopisu Petra Nikla

Petr Nikl (55) je výtvarník, fotograf a hudebník. Pochází z rodiny akademického malíře a designérky hraček, dědeček byl dřevomodelář. Má rád básně Christiana Morgensterna, kouzlení se slovy a jejich barevností, se svými originálními loutkami předvedl svou první veřejnou divadelní produkci.

Tvrdohlaví

Společně s přáteli vydal několik sešitů tzv. nonsensové poezie, v roce 1987 stál u zrodu umělecké skupiny Tvrdohlaví. V roce 2004 nahrál spolu s hudebním tělesem Lakomé Barky album Nebojím se smrtihlava, na hudbu W. A. Mozarta inscenoval loutkový balet. Napsal a nakreslil několik knih Za některé z nich a za svou ilustrační tvorbu obdržel několik ocenění.

Rudolfinum, Mánes i Paříž a Aichi

V roce 2000 za velkého zájmu veřejnosti inscenoval velkou kolektivní výstavu Hnízda her v pražském Rudolfinu, realizoval projekt české expozice na Světové výstavě v Aichi v roce 2005, a výstavě Orbis Pictus v Českém centru v Paříži v roce 2006. Roku 2010 představil svůj interaktivní projekt Play v pražském Mánesu.

Hra o čas

V poslední době měla velký ohlas jeho výstava v Městské knihovně v Praze nazvaná Hra o čas. Kromě kreseb a rozměrných obrazů tu návštěvníci obdivovali i velkoformátovou malbu, kterou vytvořil přímo na jedné ze zdí galerie. Dlouhodobě spolupracuje s divadlem Archa, pro něž vytvořil řadu mimořádných projektů.

Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách Národní galerie v Praze a v dalších českých galeriích, vystavoval například v USA, ve Velké Británii, ve Francii, v Německu, v Rakousku, v Belgii, v Dánsku a v Jihoafrické republice.

Klíčová slova: