Žák deváté třídy pomohl raněnému v Týnci nad Sázavou

Záchranka přijela na místo po čtvrt hodině
 

Čtrnáctiletý František P. projevil duchapřítomnost, když zraněnému člověku zavolal záchrannou službu a zamezil snaze o jeho odvedení.

Koncem ledna šel žák 9. třídy kolem obchodního domu, kde viděl na zemi ležet člověka, kterému tekla z hlavy krev. Přítomných lidí se zeptal, zda již zavolali záchranku a poté ji přivolal sám. Otci zraněného člověka zabránil, aby ho odvedl pryč a tím oddálil potřebnou zdravotnickou pomoc. "Nutno dodat, že Františkovi je necelých 15 let a zachoval se dospěleji než dospělí, kteří stáli okolo a dívali se … " říká Lenka Morávková z městského úřadu.

Jak to viděl zachránce                                                                                       

"Šel jsem z oběda kolem Hrušky a hledal jsem kámoše. Z dálky jsem viděl toho pána, jak leží na zemi. Nejdřív jsem myslel, že má přepito. Ale viděl jsem, že kolem něj stojí hodně lidí. Tak jsem se tam šel podívat. Ležel na zemi a tekla mu z hlavy krev. Ptal jsem se, jestli někdo zavolal záchranku. Nějaký děda říkal, že volal, ale nikdo to zvedal. Lidi kolem stáli a nic nedělali. Když jsem se ho zeptal, tak komunikoval. Chtěl zvednout, ale mohl mít něco s páteří. Zvedl jsem telefon a zavolal jsem sám. Nejdřív jsem nevěděl adresu a pak jsem si jí všiml na bytovce. Mezitím tam přišla paní učitelka Biskupová a zavolala jeho otci. Ten přišel a začal mu čistit ránu na hlavě sněhem. Chtěl ho odvést domů, ale já jsem mu řekl, že na něj zavolám policii, jestli ho odvede. Za čtvrt hodiny přijela záchranka a odvezla ho," popsal celou situaci František Podaný. 

Zraněný člověk ležel poblíž obchodu Hruška v Družstevní ulici
Klíčová slova: