Dehydratace může ohrozit život

 

Pozor na nedostatek tekutin, stačí necelá hodina a mohou nastat velké potíže!

Odborníci se ještě přesně neshodli v názoru, kolik vody potřebuje lidský organismus během dne, ale naprosto jednoznačně tvrdí, že většina z nás pije málo. Nedostatek tekutin negativně ovlivňuje nejen fyzický stav, ale i paměť, soustředění a schopnost správně reagovat.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje 2 až 2,5 l tekutin denně, především vody. Vhodné jsou i ředěné džusy, ovocné čaje, mléko (i když to je považováno spíš za potravinu), k dostatku vody v organismu napomáhají i polévky, ovoce a zelenina. Dehydratací často trpí děti, ale nejvíc ohrožuje starší jedince a seniory, kteří velmi často podceňují pitný režim.

Dehydratace a ženy

„Chybějící tekutiny doplňujte především vodou, neperlivou nebo perlivou, občas i minerálkami,“ doporučuje RNDr. Pavel Suchánek, výživový specialista a člen Fóra zdravé výživy, a dodává: „K velkým ztrátám vody vlivem pocení nebo kvůli klimatizaci dochází při letním cestování autem. Proto je hodně důležité dostatečně pít především během delších cest. Už mírná dehydratace snižuje výkonnost mozku, soustředění a zvyšuje riziko mikrospánku. Výzkumy prokázaly, že na dehydrataci a z ní plynoucí riziko možných řidičských chyb jsou citlivější především ženy.“

Jak poznáme dehydrataci?

K její mírnější formě může dojít i při pouhé hodině lehké pohybové aktivity (bez napití). Projeví se malátností, únavou a žízní. Objeví se i bolesti hlavy.

Při střední dehydrataci pociťujeme sucho v ústech, zvýšený tlukot srdce a dojde k úbytku moči.

Těžká dehydratace je už život ohrožující stav, při němž postižený pociťuje extrémní žízeň, zrychleně dýchá, má vlhkou pokožku a psychické potíže.