Nový test usnadňuje léčbu rakoviny prsu

 

Test Oncotyp DX dokáže rozlišit základní podtypy karcinomu prsu a tím umožňuje posouzení rizika opětovného vzniku nádoru. Pokud je riziko nízké, není již nutné po operativním zákroku používat chemoterapii.

Oncotype DX je multigenový test pro určení pravděpodobnosti recidivy u karcinomu prsu v začínajícím stadiu. Pomáhá odhadnout možný přínos chemoterapie i agresivitu onemocnění a vhodně se rozhodnout o individuální léčbě. Je doporučován pacientkám všech věkových kategorií.

Celkové náklady Všeobecné zdravotní pojišťovny v roce 2014 za použití testu Oncotype DX byly 4,8 milionu korun. Jeden stojí 98 tisíc. Ušetřené náklady za chemoterapii pro dvaatřicet klientek dosahují zhruba 3,7 milionu. Jednoznačný benefit představuje zdravotní i psychický stav a kvalita života pacientek. "Náklady, které pro VZP úhrada unikátního testu přinesla, jsou v porovnání s přínosem pro nemocné ženy zanedbatelné" říká tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

 "Tzv. Decision Impact studie, které měří dopad zavedení používání testu Oncotype DX do rozhodování o léčbě časného karcinomu prsu, potvrzují, že na základě tohoto vyšetření dochází k redukci podání chemoterapie u 30–75 % pacientek v závislosti na míře použití chemoterapie v dané zemi a v souvislosti s indikovanou skupinou nemocných" uvádí se v odborném článku na Medical Tribune.

Vzorek nádorové tkáně se odesílá na jediné centrální pracoviště na světě. Výsledky testu jsou známy zhruba po týdnu a určí skóre recidivy od 0 do 100. Nižší hodnota ukazuje na malou pravděpodobnost recidivy a slabší účinek chemoterapie, vyšší čísla znamenají zvýšené riziko opětovného výskytu nádoru a vhodnost chemoterapie. 

Karcinom prsu neboli mammakarcinom je nádorové oněmocnění, postihující v naprosté většině ženy. Nádory prsu jsou u žen vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním . Zhruba pro třetinu pacientů je tato diagnóza smrtelná. Ročně je diagnostikováno přes 6 tisíc nových případů a na následky onemocnění ročně umírá kolem 2 tisíc žen. Ve většině případů dojde k odhalení tím, že si žena sama nahmatá bulku a podstoupí odborné vyšetření. Každé ženě nad 45 let hradí pojišťovna jednou za dva roky mamografické vyšetření. Obvykle se operativně odstraní nádor a napadené uzliny. Následně se provádí chemoterapie, hormonální léčba, radioterapie a další způsoby léčby. 

Chemoterapie v onkologii představuje protinádorovou léčbu pomocí cytostatik, která jsou pro buňky toxická. Tento způsob léčby znamená zátěž organismu a riziko vedlejších účinků. 

Klíčová slova: