Stovky dětí umírají po úrazech, varovat má osobní zkušenost

Jarmila Onderková před upoutáním na vozík pracovala jako dětská zdravotní sestra
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Preventivní projekt zprostředkuje dětem na školních besedách zkušenost lidí, kteří se vyrovnávají s následkem úrazu.

Školy mohou zdarma získat neocenitelný program

Handicapované zaměstnance vysílá Všeobecná zdravotní pojišťovna do základních škol, kde vyprávějí o následcích zranění. "Ambasadoři přednášejí svůj příběh a jako řečníci s vlastní zkušeností mají velkou vážnost," říká autorka projektu Andrea Wolfová.  Děti si mohou v tělocvičně vyzkoušet sportování na vozíku a získají výukové materiály.

Ačkoliv se veřejná podpora projektu teprve rozjíždí, již nyní se přihlásilo třicet škol a rezervační systém na stránkách vzpoura-urazum.cz je plný na září i část října.  Nabídka může být zdarma i díky tomu, že veškerou produkci si pojišťovna zajišťuje sama a doprovodné filmy natočili studenti FAMU.

 

Síla vlastního příběhu

Jarmila Onderková si úraz přivodila při dopravní nehodě způsobené mikrospánkem. Pochází z obce Úmonín a dříve pracovala jako zdravotní sestra na dětském oddělení nemocnice v Kutné Hoře. "Projekt mne velmi nadchnul díky možnosti být znovu v kontaktu s dětmi," říká Jarmila Onderková, která je nyní zaměstnaná v úseku služeb klientům. Baví ji přístrojové potápění, protože si při něm úžívá volný pohyb jako za zdrava.

Pavel Bambousek v roce 2002 spadl z mostní konstrukce a poranil si přitom míchu. Jako jediný z trojice nezůstal na vozíku a díky rehabilitacím chodí o berlích. Věnuje se lyžování a golfu. Do práce dojíždí autem z Mníšku pod Brdy, což mu nedělá problém, protože v minulosti s auty i závodil. Pracuje v oddělení investic a provozu, ale do budoucna by se měl zcela věnovat práci v osvětovém projektu. "Chtěl bych ovlivnit chování dětí, protože následky neopatrnosti mohou být nadosmrti," vysvětluje Pavel Bambousek.

Michal Vondráček pracuje v oddělení marketingu a je vedoucím projektu besed na školách. Úraz s následným upoutáním na vozík se mu stal pádem na snowboardu v roce 2010. Navzdory postižení dodělal vysokou školu a hodně se věnoval sportu.

 

Varující statistiky

V uplynulých pěti letech zemřelo v ČR při úrazech 696 dětí a desetitisíce jich muselo být hospitalizováno. Úrazy jsou nejčastější příčinou dětských úmrtí. Nejrizikovější skupinou jsou děti mezi 13 a 14 lety. Až 30 % úrazů se přihodí doma nebo ve škole. Nejvážnější jsou následky dopravních nehod.

 

Počty úmrtí dětí při úrazech v posledních pěti letech