Prohlédněte si každou větší pihu

Slovo "cancer" je bohužel srozumitelné ve všech jazycích...
 

Větší než pět milimetrů, nepravidelný tvar a okraje, různě skvrnitá nebo hnědá až černá – odlišující se od všech znamének, které na kůži má většina z nás.

Letos v létě jsme si užili sluníčka „až nad hlavu“. I když jsme se mu už nevystavovali, protože víme, že se to nemá, přece jen se prozkoumejme zepředu i zezadu, zda se některé znaménko na kůži nemění. Je třeba hlídat jakoukoli změnu, například tmavnutí, vyvyšování, zarudnutí nebo krvácení. Při prohlídce nezapomeňte ani na třísla, podpaží a za pomoci okolí i pokožku hlavy skrytou vlasy. Je třeba vědět, že melanom je dobře léčitelný v případech, kdy je objeven včas, a zároveň i to, že rychle metastázuje do okolí.

Nějak takto nebo podobně vypadá melanom - zhoubné onemocnění kůže

Kdo patří do rizikové skupiny

Prevenci by neměl podceňovat nikdo, ale maximálně opatrní by měli být především lidé se světlou pletí, s rezavými vlasy a pihami a při pozitivní rodinné anamnéze – tedy ti, v jejichž rodině se některé zhoubné kožní onemocnění objevilo. V případě, že se vám některé znaménko ,nezdá', poraďte se s kožním odborníkem. Pokud jste u něj ještě nebyli, adresu nejbližšího vašemu bydlišti vám poradí praktický lékař. 


Případů melanomu – zhoubného kožního onemocnění – je stále víc, za posledních 40 let stoupl výskyt této nemoci sedminásobně.Rodiče a prarodiče, chraňte své děti

Zásady ochrany před intenzivními slunečními paprsky už jsou dostatečně známé. Pamatujte i na to, že i opakované nanášení přípravků proti slunci nepomůže, pokud se budete vystavovat slunci přes míru a pokud to včas nenaučíte své děti a vnuky. Kůže si pamatuje a opakovaná spálení představují riziko i po mnoha letech.

 

 

 

 

Klíčová slova: