Chcete vědět, kdy máte více než čtyřistakrát vyšší riziko úmrtí?

Fakt to nebolí, jen to trošku píchne!
 

Možná tomu nebudete věřit, ale bude to v případě, že je vám kolem šedesátky a víc, berete léky na hypertenzi a jste silný kuřák – a k tomu dostanete pravou chřipku. Raději myslete na to, jak se jí vyhnout. Ochrání vás očkování.

O tragických následcích dopravních nehod mluvíme, o úmrtí na chřipku ne

Mám chřipku, říkají mnozí z nás a někteří si ji stále ještě pletou s běžným nachlazením. U nás onemocní každoročně statisíce lidí, a asi 1500 z nich na chřipku a její komplikace každý rok zemře. To je daleko víc úmrtí než na dopravní nehody!

Chřipku nepřechodíte

Chřipka je nejčastější virovou infekcí. Její příznaky – obvykle vysoká teplota, celková schvácenost, silné bolesti svalů, kloubů a hlavy – nastupují náhle a trvají poměrně dlouho. Kašel, rýma a další příznaky, typické pro nachlazení, pravou chřipku obvykle nedoprovázejí (ale mohou se objevit také). Chřipku nepřechodíte, na to nemáte sílu, a rádi se zakutáte do postele.

Její virus se kapénkovou infekcí snadno šíří a „vydrží“ – na rukou, na telefonním sluchátku, na klávesnici počítače, zkrátka všude – i několik dnů.

Takhle nějak vypadá virus chřipky

Důsledky chřipky

Zápal plicbývá velmi závažnou komplikací, oslabené a především starší osoby mohou onemocnět myokarditidou (zánětem srdečního svalu), meningitidou (zánětem mozkových blan) nebo encefalitidou (zánětem mozku). Nejvíce ohroženi jsou starší lidé, chronicky nemocní pacienti a také děti.Například v únoru letošního roku bylo ve Středočeském kraji z každých 100 tisíc osob více než 1800 postižených akutními respiračními potížemi nebo chřipkou.

Proč se dát očkovat?

Sezona chřipky začíná na podzim, a tak je ideální doba pro očkování.

Vakcína proti chřipce

Chráníte jím nejen sebe, ale i příslušníky rodiny. Osoby nad 65 let mají očkování zdarma, chroničtí pacienti také (váš praktický lékař vám poradí). Letošní novinkou pro tuto věkovou skupinu je i bezplatné očkování proti pneumokokům.

Napište nám, zda se dáváte (nebo nedáváte) očkovat proti chřipce – a proč ano, anebo proč ne.