Vyzrajeme na čas? Plastiku nebo zdravý životní styl?

Mozek nám funguje "mladě" nebo "staře"?
 

Mládí a vitalita nespočívá jen v našem hezkém obalu, ale i v tom, co je uvnitř. Souvisí se stavem našeho organismu a jeho fungováním. A především závisí na tom, jak dobře a „mladě“ nám funguje mozek.

Podle výzkumů je lidská buňka schopna dožít se asi 120 let. Mnohem důležitější než to, kolika let se dožijeme, je možnost strávit poslední čtvrtinu či pětinu života aktivně, v plné fyzické a duševní kondici a nikoliv jako pacient odkázaný na pomoc druhých.

Je možné předejít stárnutí?

Lidé snaží vyzrát na čas, předejít stárnutí a prodloužit si život. Někdo, především ženy, sází na vnější omlazování pomocí kvalitních krémů nebo plastické chirurgie. „Medicína proti stárnutí, tzv. anti-aging medicína, je poměrně nová lékařská specializace, jejímž cílem je dosáhnout co nejlepšího možného zdravotního stavu člověka a zároveň co nejvíce zbrzdit proces stárnutí organismu,“ tvrdí MUDr. Monika Golková, prezidentka Asociace medicíny proti stárnutí ČR.

MUDr. Monika Golková

 Současný rozvoj anti-aging medicíny souvisí s rozvojem podrobné speciální diagnostiky. Na jejím základě je možné definovat biologický věk – skutečné stáří našeho těla a vnitřních orgánů, a podle toho doporučit úpravu životního stylu případně i léčbu. 

Lidé neumírají na stáří, ale na civilizační nemoci spojené se stárnutím, tj. na kardiovaskulární onemocnění, cukrovku, Alzheimerovu demenci, nádory atd. Naši péči si zaslouží zejména srdce, hlavní motor celého organizmu. Kardiovaskulární onemocnění jsou u nás stále nejčastějí příčinou úmrtí. K faktorům, které zvyšují riziko kardiovaskulárních nemocí, patří především zvýšená hladina cholesterolu, zvýšený krevní tlak, diabetes, nezdravá strava, kouření, nadváha, nedostatek pohybu a stres.Biologické stáří naší populace, především generace nad 40 let, je většinou vyšší než její kalendářní věk. Dnes se řada lidí už kolem třicítky zajímá o prevenci, cítí zodpovědnost za vlastní zdraví a je ochotná do něj investovat.

 

Rychlost stárnutí máme v genech, ale můžeme ji ovlivnit

Každý z našich orgánů stárne různě odlišným tempem a každý člověk je naprosto jedinečný. Biologický věk můžeme ovlivnit již základní znalostí našich individuálních predispozicí, našeho aktuálního zdravotního stavu a na konkrétních preventivních opatřeních. Dobrý lékař vám dokáže poradit a poslat vás k odborníkům.