Jak na unavené těžké nohy? Auto nechte doma!

Když bolí nohy, tak si po krátkém odpočinku zacvičte
 

Nosí se celý život a my se k nim mnohdy nechováme, jak by si zasloužily. Hygiena nestačí. Zkuste si zacvičit, protáhnout si je – především vy, kdo během dne hodně stojíte.

  • Kdo v práci musí většinu času stát, zná ten pocit únavy a jakési tíže velmi důvěrně; dolní končetiny jsou enormně zatíženy, a to i proto, že svaly při nulovém nebo minimálním pohybu nepomáhají žilám při pumpování krve k srdci.

Hrozí nemoci žil

Nedostatek pohybu je v těchto případech rizikem pro onemocnění žil; projevují se zpočátku nenápadně – odpoledne vás začnou tlačit boty, otečou chodidla a kotníky, máte pocit tíže v nohou. Malé modré žilky na nich se postupně změní ve výrazné křečové žíly a neustálé přetěžování dolních končetin nakonec může vést až k nadměrnému rozšíření „ventilového“ systému i k rozšíření žilních chlopní.

Prevencí je dostatek pohybu

Ideální je chůze, jízda na kole, plavání nebo i tanec. Auto nechávejte – pokud to jen trochu jde – doma.

 

Pokud si vaše „ustáté“ nožky potřebují odpočinout:

  • Lehněte si na zem k židli a pokrčené nohy položte od podkolení směrem ke špičkám na sedací plochu. Chvíli zavřete oči a zhluboka dýchejte.
  • Lehněte si na zem a nohy si opřete o stěnu.
Protahovat nohy si můžete i přesně podle tohoto obrázku

A potom už si zacvičte:

1. Výpony na špičkách (můžete se přidržet opěradla židle).

2. Ve stoji střídavě zvedejte pokrčená kolena do výšky.

3. Rozkročte se tak, aby jedna noha spořívala vepředu (obě nohy stojí celým chodidlem na zemi). Ohněte kolena až do polohy, v níž ucítíte protažení ve spodní části lýtka. Potom prostřídejte nohy.