Prevenci rakoviny představila nemocnice v Krči

Maketa tlustého střeva o rozměrech 9x4 metry
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V rámci Dne onkologické prevence vysvětlovaly lékařské týmy několika oddělení  v areálu Thomayerovy nemocnice nejčastější typy rakoviny, zásady jejich prevence a úspěšné léčby.

28% onkologických pacientů Thomayerovy nemocnice migruje ze Středočeského kraje. Praha a střední Čechy jsou přitom dva kraje s vůbec největším počtem nemocných v ČR.

Komplexní onkologická léčba 

„Rozhodli jsme se příblížit široké veřejnosti nutnost preventivních programů pro časnou detekci nádorových onemocnění. Naše nemocnice má obrovskou spádovou oblast čítající velký region Prahy 4 a velkou část Středočeského kraje. Chtěl bych podotknout, že se nemocnice stará o nemocné se zhoubnými onemocněními v celé její šíři. Poskytujeme jak kvalitní diagnostiku nádorů, ale i její dobrou onkologicko-chirurgickou léčbu, dispenzarizaci a v neposlední řadě také adekvátní paliativní postupy“, řekl Zdeněk Beneš, ředitel Thomayerovy nemocnice. 

Za léčbu rakoviny vydá Všeobecná zdravotní pojišťovna ročně 12,8 miliardy korun

Nových pacientů přibývá

„V Thomayerově nemocnici měsíčně zahajuje nějakou formu onkologické péče 175 až 185 pacientů, 90% vyšetřených a léčených onkologických pacientů Thomayerova nemocnice následně přebírá i do dlouhodobé (dispenzární) péče“, shrnuje Jitka Abrahámová, primářka Onkologické kliniky Thomayerovy nemocnice a vedoucí Komplexního onkologického centra Thomayerovy nemocnice, Nemocnice Na Bulovce a VFN v Praze.

Screening je v lékařství vyšetřování předem definované skupiny lidí za účelem vyhledávání chorob v jejich časných stádiích (Wikipedia)

Program preventivního screeningu

Ministerstvo zdravotnictví plánuje v novém programu zdravotního screeningu do prevence zapojit velké nemocnice a organizovaný screening také nově ukotvit v zákoně. Thomayerova nemocnice je jedno ze tří zařízení největšího Komplexního onkologického centra. „Součástí nového akčního plánu ministerstva je rovněž podpora pilotních preventivních programů, které budou vyžadovat spolupráci významných lůžkových zařízení a jejich specialistů,“ náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp.