Pivo se pije už 5000 let

Pivo má spoustu vitaminů, minerálů a enzymů
 

Vypadá to, že je definitivně prokázané, že malé množství alkoholu neškodí, naopak pomáhá. Milovníci piva tyto zprávy z odborných kruhů kvitují se shovívavým nadhledem, protože oni to přece tvrdí už dávno…

Pravda, český národ má ve světových statistikách spotřeby piva na hlavu přední místa. A to není totéž, co tvrdí poznatky výzkumníků – jen umírněná konzumace je zdravá. Ale dobře, pivo se pije už tisícovky let, je zdravé a je to fyziologicky mimořádně vyrovnaný nápoj. To je potvrzené a platné.

(Další zajímavosti o pivu najdete také v článku Hořké pivo chutná sladce.) 

Spousta zdraví v 1 půllitru

Kromě vody – a ta je pro organismus možná nejdůležitější - obsahuje sacharidy, bílkoviny, vitaminy skupiny B, celé spektrum stopových prvků a minerálů (hořčík, draslík, křemík, zinek, fosfor a další), enzymy, ionty a další důležité složky. Neobsahuje tuky. Díky sacharidům je zdrojem energie – když pravidelně pijete velké množství piva a nesportujete, potom zaručeně tloustnete.

(O tom, jak se o pivo správně starat, se dočtete i tady.)

 

Pivo a nemoci

Pivo odbourává stres, preventivně působí proti infarktům, mrtvicím i některým chorobám ledvin, má příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu a údajně i krevní tlak, podle některých výzkumů údajně působí i proti některým onkologickým onemocněním. A pokud chcete strávit tzv. chmelový víkend s masážemi, zábaly a koupelemi, samozřejmě s chmelem, zajeďte si do Lázní Mšené.

 

Údaj z roku 1926

Americký biolog Raimond Pearl považoval za mírnou dávku alkoholu množství obsažené ve dvou pintách piva, což je 1,4 litru. Britský lékař Anstie došel klinickým pozorováním k odhadu, že dospělý muž by mohl bez újmy na zdraví vypít denně alkoholické nápoje s obsahem 43 g ethanolu. Za střídmé pití se považovalo také vypití méně než tří alkoholických drinků za den.

 

Jaké množství je tedy zdravé

Pokud nepijeme přes den žádný jiný alkohol, potom si zdravý muž může bez problémů dát 2 piva denně, žena dvě malá piva. Hladina alkoholu v krvi závisí nejen na množství, které jsme vypili, ale i na tělesné hmotnosti a rychlosti odbourávání alkoholu. Ženy mají obvykle menší tělesnou hmotnost než muži a mají průkazně méně látky, která odbourává alkohol (alkoholdehydrogenáza). Doporučovaná dávka jakéhokoli alkoholu je tedy pro ženy nižší.

 

Na našem webu najdete například i tyto články o pivu: 
PŘEHLED: Pivovary ve středních Čechách 
PŘEHLED: Pivovary ve středních Čechách 2