Ministerstvo podpoří praktiky z odlehlých regionů

Lékaři v odlehlých oblastech by mohli dostat bonifikaci a jejich mladší kolegové i granty
 

Nedostatek praktických lékařů ve Středočeském kraji by mohla řešit podpora rezidenčních míst, bonifikace v odlehlých oblastech a granty pro mladé lékaře.

„Praktičtí lékaři se koncentrují ve velkých městech, např. v Praze, Brně a dalších velkých aglomeracích. Zdravotní pojišťovny proto budou zvažovat uzavírání smluv s praktickými lékaři v těchto místech. V příštím roce se prostřednictvím úhradové vyhlášky zaměříme i na tzv. bonifikace pro praktické lékaře v regionech, kde se do výběrového řízení na tento post nepřihlásí žádný zájemce," uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Střední Čechy mají praktiků nedostatek 

Ve Středočeském kraji působí v přepočtu na celé pracovní úvazky 533 praktických lékařů. V průměru na jeden úvazek praktického lékaře pro dospělé zde připadalo 1819 pacientů, což je vůbec nejvíc ze všech krajů České republiky. Podpora vzniku nových ordinací by tak byla zcela na místě.

Granty pro mladé lékaře

Ministerstvo zdravotnictví uvažuje také o zřízení speciálního fondu, který by poskytoval finanční grantovou podporu mladým lékařům, kteří se budou snažit zřídit ordinace tzv. na zelené louce. Rád bych, aby se do tohoto projektu zapojily i kraje“,říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.