Čtěte a pečte doma: Croissanty s čokoládou

Dost nezdravé, ale vynikající
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Croissanty jsou možná trochu (dost) nezdravé, ale strašně dobré. A ty domácí – ty jsou prostě nejúžasnější. Jak na ně? Je to trochu piplačka, ale výsledek stojí za to.

První den – nebo večer

Potřebujeme půl kila hladké mouky, 50 g cukru krupice, špetku soli, 20 g droždí 5 žloutků a 250 g mléka.

Mléko s cukrem, žloutky a droždím pěkně rozmícháme. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, které dáme na půlhodinu do lednice. Potom z těsta vytvoříme pomocí šikovných rukou a válečku obdélník asi dvakrát většího, než je připravená kostka másla. Tu položíme do středu a obalíme ji těstem.

Teď přijdou fígle: těsto (kostka másla v něm se rozbije válečkem) vyválíme do plátu asi 30 až 40 cm a složíme na třetiny. Necháme 20 minut v lednici, pak opět vyválíme a složíme na čtvrtiny. (Tímto způsobem se vytvoří proužky másla, které potom udělají ten zázrak – pravé francouzské croissanty.) Musí se pracovat rychle, pravdou je, že tento typ fyzické práce s válečkem jde lépe mužům.

Těsto necháme přes noc v lednici vykynout.

(Přečtěte si: 7 tipů, jak se dostat do formy)

 

Druhý den

Z těsta odkrojíme polovinu a vyválíme ji na plát asi 5 mm silný a asi 15 až 20 cm široký. Krájíme trojúhelníky (držíme za špičku a motáme) a plníme čokoládou nebo plátky sýra (ementál, niva, gorgonzola), pomašlujeme žloutkem a necháme ještě asi hodinu kynout. Potom pokapeme medem nebo javorovým sirupem a pečeme asi 10 až 12 minut při 180 stupních.

Ještě teplé jsou dokonalé, vystydlé – pokud zbudou – taky. A k nim si ještě můžeme připravit nápoj peruánských bohů.

(Bude vás zajímat: Novoroční předsevzetí a diety jsou nesmysl)

 

Pravá aztécká čokoláda

15 ml mléka s 80 ml sladké smetany vlijeme do kastrolu, přidáme 2 hřebíčky, 2 tobolky kardamomu, půl hvězdičky badyánu. Uvedeme do varu a zvolna (pozor, nepřehřát) vaříme asi 5 minut. Potom vyjmeme koření a nasypeme 20 g nalámané kvalitní hořké čokolády. Mícháme, aby se rozpustila. Opět jedno pozor, už nevaříme! Přidáme cukr podle chuti a vyšleháme ponorným mixérem. Tato čokoláda je vydatným povzbuzujícím zimním nápojem, nejlépe se pije dopoledne.

Klíčová slova: