Ledové letní nápoje: Mohou způsobit i rakovinu tlustého střeva

Ledové drinky bychom si měli odpustit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Venku sice počasí v posledních dnech na blížící se léto moc nevypadalo, nicméně období sucha a horka je za dveřmi. S tím je samozřejmě spojena konzumace studených až ledových nápojů. Jak moc mohou škodit organismu a proč bychom se jim měli vyhnout?

Horké letní počasí jednoduše svádí k tomu, abychom poseděli na zahrádkách restaurací a zchladili rozehřátý organismus nějakým vychlazeným nápojem. Bohužel chvilková úleva je jediným pozitivním dopadem.

Studená nebo ledová voda je totiž pro náš organismus skutečným šokem. Všimněte si třeba během letních dovolených u moře. Co pijí místní, když jsou tropická vedra? Většinou to bývá vlažný čaj, jelikož dobře vědí, že studená voda není nic dobrého.

Než buňka vstřebá ledovou vodu, potřebuje ji nejprve ohřát. Tento proces trvá poměrně dlouho a do práce se zapojuje celý organismus. Za tu dobu se tělo dostane do vodního deficitu a pro vás to bude znamenat to, že budete mít neustále žízeň. I kdybyste vypili třeba celý půllitr tekutin. 

Nejhorší je zapíjet jídlo

Pokud se nedokážete obejít bez pití studené vody, alepoň to vynechte těsně po jídle. Když horký oběd spláchnete studeným nápojem, tak hodně trpí celé trávicí ústrojí. Veškerý tuk, který jste zkonzumovali, se totiž srazí a tuky ulpí na stěnách. Podobné tukové nečistoty jsou hlavním faktorem pro tvorbu rakoviny tlustého střeva. 

Během pití studené vody může dojít i ke zpomalení srdečního tepu. Ledová voda totiž posílá chlad přímo podél páteře a míchy do tělní dutiny. Tělo následně usilovně pracuje na tom, aby vodu ohřálo, nicméně mezitím nervová soustava zpomalí srdeční tep jako preventivní opatření bez poklesu teploty.

Rýma a angína

Pokud se napijete chladné vody, začnou se vám nadbytečně vytvářet hleny, které začnou postupně způsobovat snížení imunitního systému. To v reálu znamená, že budete více náchylní na rýmu, angínu a podobná onemocnění. Úplně stačí, že se v létě pereme s nepříjemným vlivem klimatizace, dávat tělu zabrat i touto formou je tak zbytečné přidělávání starostí. 

Logika jde stranou

Můžeme se nad celým pitným režimem zamyslet, ovšem v případě konzumace studené vody to moc nejde. Selský rozum nám totiž říká pít chladnou vodu v horkém počasí. Ovšem v tomto případě nás mysl mate. Čím rychleji se ochladíme, tím dříve se organismus ohřeje.

Zmrzlinový hlavobol

Určitě si pamatujete, když jste jako malé děti něco podobného zažili. Jedná se o náhlou bolest stoupající do hlavy, a to díky přemíře studených dobrot. Ledová voda může v našem těle vyvolat stejnou reakci. Chladí totiž mnoho citlivých nervových zakončení podél páteře, ty pak posílají bolest právě do hlavy. 

Opak je v tomto případě naprostou pravdou. Když vypijete horký čaj nebo si dáte polévku, tak se tělo zahřeje, následně vyprodukuje pot a odpaří vodu. To samozřejmě následně způsobí, že se začne organismus přirozeně ochlazovat. 

Nesmyslné cucání ledové kostky

Velký zlozvyk, který se ve společnosti hodně rozmohl. Led přitom není pro naše zuby vůbec dobrý, jelikož je moc tvrdý. Když ho koušeme, hazardujeme se sklovinou, která se může poničit. Stejně tak škodí i dásním. 

Ty se ve studeném prostředí špatně prokrvují, hrozí také nepříjemné poranění o ostré hrany ledových kostek. Jednoduše cucání zmrzlé vody není nikdy dobrým nápadem a je jedno, jaké je venku zrovna počasí. 

 

Pár chytrých způsobů, jak přežít horké dny:

  • Když už chladný nápoj, pak je třeba ho pít po malých doušcích
  • Studenou vodu nikdy nepijde těsně po teplém jídle
  • Optimálně konzumovat vodu, která má okolo 37 stupňů
  • Pít spíše pomaleji, než rychle
  • Začněte ráno vlažnou vodou, skvěle to pomůže s detoxikací vašeho organismu

    Pijete ledové drinky?

    Ano, pravidelně
    33% (1 hlas)
    Ano, ale jen během letních měsíců
    0% (0 hlasů)
    Čas od času
    33% (1 hlas)
    Ne, nikdy
    33% (1 hlas)
    Celkem hlasů: 3