Obyčejné brambory jsou zdravější, než si myslíte. Nenechte je zevšednět

Brambora je stará kolem 13 000 let a původně pochází z Jižní Ameriky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Italové se pyšní těstovinami, Japonci jsou mistři přes rýži a my? My bychom měli být hrdí na brambory. Pro někoho snad jídlo pro chudé, pro jiného ale léčivá potravina se zázračnými účinky, která možná zbytečně moc zevšedněla. 

Každý Čech zkonzumuje kolem padesáti kilogramů brambor ročně. A to je dobře, žluté hlízy jsou totiž mnohem zdravější, než si myslíte.

Odkud se vzaly brambory

První doložený záznam o vařených bramborách jako potravině pochází z roku 1616. Brambora jako taková je ale stará mnohem víc. Údajně jí je kolem 13 000 let a pochází z Jižní Ameriky. Do Evropy ji prý kdysi dávno přivezli mořeplavci. V 16. a 17. století se pěstovala jako exotická okrasná rostlina v parcích a zahradách. 

Neztloustnete

Brambory vás zasytí, a to na dlouhou dobu. Po bramborách se netloustne, což je důležitá informace, zvlášť když se zrovna snažíte zhubnout. 100 gramů brambor obsahuje pouze 70 kcal, naproti tomu rýže skoro dvakrát tolik. Pokud ale brambory připravujete na tuku, z dietní pochutiny se stává kalorická bomba. Je tedy dobré brambory jen lehce podusit. 

Brambory byly oblíbené i na dvoře Ludvíka XIII. Šlo o vybranou pochoutku. Ve skutečnosti jde ale o skromnou rostlinu, které se daří snad všude. Překoná teplo i zimu, sucho i vlhko. Nejen proto dnes patří mezi jednu z nejdůležitějších zemědělských plodin.

Brambory ocení i vaše děti

Vitamíny obsažené v bramborách podporují růst dětí. Proto by měly být zařazeny do jídelníčku, a to pravidelně. Mimo jiné totiž obsahují kyselinu listovou, která je nepostradatelná pro vývoj dítěte. Brambory jsou doporučovány i ženám v těhotenství a při kojení. 

Dejte sbohem bolestem hlavy

Pokud trpíte bolestmi hlavy, pak si přiložte na čelo plátky syrových brambor a mohlo by se vám ulevit. Dobré jsou ale i na otoky. Máte za sebou zrovna probrečenou noc a pod očima "pytle"? I tady pomůže přiložit kus brambory. Prospěšné jsou i teplé obklady. Osvobodí vás od bolesti v krku, revmatických potíží, kašle, ale například i při podráždění kůže. Brambory umí pomoci i od žaludečních potíží a při zánětech močového měchýře.

Co skrývá jeden brambor?

Jeden brambor obsahuje až 80 % vody. Zbytek tvoří bílkoviny a sacharidy. Brambora obsahuje vitamíny B1, B2 a také množství céčka. Pokud upřednostníte nové brambory před zimními, obsah vitamínu C se až ztrojnásobí. Brambory jsou také bohaté na vápník. Z ostatních minerálních látek stojí za zmínku síra, hořčík, draslík a železo.

Užitečné rady

Určitě se vám bude hodit pár rad před použitím. Brambor by neměl být zelený, také by se na něm neměly objevit klíčky. V tu chvíli by totiž mohla být brambora pro organismus silně toxická. Jedovatý solanin obsahují například i nezralá rajčata.

Lidová pojmenování pro brambory jsou velmi pestrá – bandory, erteple, grule, grumbíry, jablóška, kobzole, krumple, zemská jablka nebo také zemáky.

Skladování

Brambory si nerozumějí s jablky. Pokud budete dlouhodobě skladovat jablka a brambory v jednom sklepě, začnou brambory předčasně klíčit. Může za to etylen, který se z jablek uvolňuje a urychluje metabolismus brambor. Nesvědčí to ani jablkům, které natáhnou bramborový pach.

Klíčová slova: