Středočeský kraj žádá o 43 milionů na mzdy zdravotních sester. Kam se peníze ztratily?

České zdravotnictví se potýká dlouhodobě s nedostatkem sester u lůžek
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Zdá se, že povinností zdravotních sester není jen léčit, ale také čekat. Ministerstvo zdravotnictví v květnu schválilo dotační program, je konec července a sestřičkám zatím přidáno nebylo. Zda sestry peníze najdou v srpnové výplatě, bude ale podle kraje záležet na rozhodnutí ředitelů zdravotnických zařízení. Od ministerstva totiž peníze dorazí podle krajů nejdříve v září.

Vláda rozhodla o zvýšení platů zdravotních sester pracujících na směny a bez odborného dohledu od 1. července o 2 000 korun. Zvýšení se týkalo asi 43 000 lidí, tedy asi o 40 procent středního zdravotnického personálu. Průměrný hrubý plat sester je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zhruba 28 500 korun.

Dočkej času...

V květnu tedy ministerstvo schválilo dotační program se slibem, že od července bude výplatní páska sester o dva tisíce vyšší. Do pátku 21. června se podle náměstka hejtmanky Martina Kupky přihlásilo 27 poskytovatelů zdravotní lůžkové péče s žádostmi pro necelých šestnást tisíc pracovních úvazků, což představuje přesně 42 832 000. A ty teď Středočeský kraj chce co nejdříve mít.

"Jsme trochu nedůvěřivé. Aby ne, stále se to prodlužuje. Pokud peníze nebudu držet v ruce, tak zvýšení platu nevěřím," nechala se slyšet zdravotní sestra Ivana z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Kde nic, tu nic

Když totiž sestřičky spatřily své červencové platy, nestačily se divit. Dva tisíce se jaksi někam ztratily nebo kde jsou? Kraj tvrdí, že peníze od ministerstva budou nejdříve v září. A tak se bude opět čekat, v tomto případě nejen sestry. Čeká totiž i Středočeský kraj, konkrétně na rozhodnutí jednotlivých dotací, na které má ministerstvo maximálně 15 dnů. Až se tohle byrokratické "kolečko" vyřeší, bude snad konečně vyhráno.

Pak už by peníze opravdu mohly dorazit. Ovšem stále ne na účty sester. Následovat bude ještě mimořádné sezení zastupitelů, aby schválili jednotlivé smlouvy s jednotlivými poskytovateli. Uf, tak tomu teda říkáme proces...