Jezte chilli papričky. Prodlouží vám život, fungují i jako afrodisiakum

Chilli papričky mají více pozitivních účinků, než by člověk čekal
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Receptů na dlouhověkost je bezesporu velmi mnoho. Hodně se píše například o kořenu ženšenu. Ještě dostupnější způsob ovšem máme často přímo pod nosem. Proč mají onu vlastnost právě pálivé chilli papričky?

Chilli paprička, též čili paprička nebo feferonka, se někdy nesprávně nazývá kajenským pepřem, je plod především exotických druhů křovitých paprik, které rostou v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Afriky, Jižní a Střední Ameriky a zvláště Mexika. Hojně se užívají také na Balkáně.

Mnoho studií totiž dokázalo, že osoby, které chilli do jídelníčku přidaly, dosáhly snížení hladiny inzulínu potřebného ke snížení hladiny krevního cukru po jídle o celých 60 %! 

Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy většinou vytrvalých kořenových paprik. Za svou pálivou chuť vděčí především látce kasaicin.

Mimo další látky obsahují vitamín C a karoten B. Podporují také chuť k jídlu, ale ve větším množství jsou nebezpečné, jelikož dráždí pohlavní a močové ústrojí.V přiměřených dávkách ovšem působí na žaludek lépe než pepř černý.

Chilli má příznivý účinek také na zažívání, je prokázáno, že kultury zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými druhy bakterií, zejména těmi, které vyvolávají průjem. Chilli vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese, je také považováno za přírodní afrodisiakum.

Feferonky a spol.

Podle jedné z aktuálních čínských studií žijí delší dobu lidé, kteří svůj jídelníček často a především pravidelně obohacují o ostré, pikantní a kořeněná jídla. Zkrátka a dobře. Feferonky, sušené papričky, černé koření, pálivá paprika a všechny jejich kamarádi podle studie snižují riziko úmrtnosti.

Věkové rozpětí 30 až 79 let

Vědci pod vedením Čínské akademie lékařských věd v Pekingu sesbírali informace od 487 375 osob ve věku 30 až 79 let. Účastníci studie byli zařazeni do studie v letech 2004 až 2008. V průběhu pozorování museli také vyplnit několik dotazníků a doložit také pravdivé informace o svých stravovacích návycích.

Během studie došlo k 10 244 umrtím. Analýzy ukázaly, že každý, kdo jednou až dvakrát týdně konzumoval ostré jídlo, snížil riziko úmrtnosti o jedno až deset procent v porování s těmi, kteří ostré jídlo konzumovali méně než jednou za týden.

Kdo však preferoval pikantní jídla tři až pětkrát týdně před jakýmikoliv jinými, tak dokonce snížil riziko až o rovných 14 %, což už rozhodně není zanedbatelné číslo.

Působí lépe na muže než na ženy?

Souvislost mezi pohlavími se v tomto případě neprokázala, protože mezi ženami a muži nebyl v tomto ohledu žádný rozdíl. Zajímavá však byla i informace studie, že osoby, které neholdovaly alkoholu, tento účinek ještě posílily.

Konzumací pikantních jídel se navíc nesnižuje jen riziko úmrtí, ale zřetelně také riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění nebo také rozvoje cukrovky druhého stupně.

Určitě si nyní říkáte, proč vlastně mají zrovna chilli papričky takovou moc. Vysvětlení je poměrně prosté. Vědci se domnívají, že to je díky bioaktivním složkám. Papričky obsahují kapsaicin, vitamín C a další důležité živiny, které velmi pozitivně působí na věk.