7 receptů na polévky, které vás v zimě zaručeně zahřejí

Polévka z pečených paprik
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Venku počasí, do kterého byste ani psa nevyhnali. Z nebe se stále sype nový sníh, teploty hluboko pod nulou. Pro milovníky zimy ideální stav. Ovšem jsou mezi námi i takoví, co přeci jen dávají přednost o něco méně extrémnímu počasí. V každém případě oba "tábory" se potřebují zahřát. Máme pro ně sedm polévek, které to stoprocentně dokáží. 

Z venku chodíte vymrzlí a přemýšlíte, jak se rychle zahřát? Polévky jsou dobrým řešením, zároveň zaženete hlad a v bříšku budete mít jako v pokojíčku. Znáte ten pocit, když se vám teplo rozlévá celým tělem? Tak si nechte chutnat.

1. Polévka z pečených paprik
Papriky rychle opečeme nasucho na pánvi, dokud se na povrchu nevytvoří puchýřky a šlupka neztmavne. Pak papriky dejte do mikrotenového sáčku a nechte vychladnout. Poté slupku opatrně sloupněte. Na másle orestujte cibuli, přidejte oloupanou a nakrájenou papriku a společně ještě restujte. Zalijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a chvíli vařte. Pak vše rozmixujte, přidejte nakrájené brambory, povařte a zahustěte jíškou. Na talíři ozdobte paprikou. 

2. Drštková polévka
Očištěné nepředvařené držtky nakrájejte a dejte vařit. Totéž zopakujte ještě jednou s tím, že vodu vyměníte. Do hrnce dejte kořenovou zeleninu vcelku, osolte, přidejte ovařené dršťky a vařte doměkka. Zceďte a vývar nechte stranou. Na sádle osmahněte dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte mouku a papriku a pořádně promíchejte.

Zalijte vývarem z drštěk a dořeďte vodou. Ochuťte pepřem a cayenským pepřem, solí, utřeným česnekem. Tři čtvrtě drštěk nakrájejte na nudličky a zbytek posekejte nadrobno. Vhoďte do polévky, dolaďte chutě a nakonec přidejte v dlaních rozemnutou majoránku.

3. Uzená hrstková polévka
Dopředu si namočte luštěniny a uvařte uzené maso. Druhý den si připravte pánev a na oleji orestujte cibulku a přidejte nakrájenou zeleninu na kostičky. Orestujte do zlatova. Přidejte luštěniny a zalijte vývarem z uzeného masa. Přidejte koření a vařte doměkka. Ke konci přidejte na kostičky pokrájené brambory. Nakonec zahustěte jíškou z másla a mouky. Dochuťe solí, pepřem, česnekem a majoránkou.

4. Zelňačka
Tato polévka se dá, ostatně jako většina, připravit na mnoho zůsobů. My jsme zvolili osvědčený a velmi chutný způsob. Kosti spolu s kořením uvařte doměkka. Vývar přeceďte, přidejte zelí, které podle potřeby překrájíte. Zvlášť si uvařte v osolené vodě na kostky nakrájené brambory. Zelí vařte zhruba deset minut, pak přidejte zátřepku, kterou si připravíte jednoduše tak, že mouku rozkvrdláte v trošce vody.

Jíšku nalejte k zelí a na mírném plameni vařte dalších deset minut. Přidejte uvařené brambory, obrané a nakrájené maso. Přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem, případně i octem a špetkou cukru. Úplně na závěr do polévky rozklepněte vejce a nechte bez míchání tři minuty na mírném plameni provařit. Pokud je uzeného vývaru málo, přidejte vroucí vodu.

5. Houbová bramboračka
Očištěné hřiby nakrájejte, totéž uděláme s mrkví. Oloupanou cibuli překrojte na čtvrtiny, oloupané brambory na kostky. Spolu s bobkovým listem a novým kořením dejte do hrnce, zalijte vodou, osolíme a opepříme. Vařte téměř doměkka. Z másla a hladké mouky udělejte světlou jíšku, zalijte ji studenou vodou a pak ji nalijte do polévky. Nechte na mírném ohni vařit deset minut. Přidejte utřený česnek, majoránku a dle chuti dosolte.

6. Zeleninová krémová polévka
Do domácího vývaru dejte vařit zeleninu a osolte. Pak vše rozmixujte dohladka a přidejte smetanu, ve které jste rozmíchali jednu až dvě lžíce hladké mouky, povařte a dochuťte solí, pepřem a polévkovým kořením. Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s opečenými krutony z chleba.

7. Gulášová polévka
Umyjte a nakrájejte si hovězí maso i cibuli. V hrnci na oleji orestujte cibuli, přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Přidejte červenou mletou papriku, sůl. Podlijte vodou, nechte vařit. Přidejte i nakrájená rajčata, papriku, česnek a namočené sušené houby. Když je maso skoro měkké, přidejte do polévky i brambory. Nakonec zahustěte polévku trochou hladké mouky rozíchané ve vodě. Dochuťe, podle chuti přidejte pálivé papričky. Sevírujte s čerstvým chlebem.