Rakovina nemusí znamenat jen smrt. Někdy dokonce může život i prodloužit

Které druhy rakoviny jsou nejvíce a které naopak nejméně likvidační
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud se dozvíte, že máte rakovinu, nemusí to ještě nutně znamenat, že vás čeká jistá smrt. Když se nemoc odhalí včas, pak může být šance na přežití i téměr stoprocentní. Které druhy rakoviny jsou nejvíce a které naopak nejméně likvidační?

U velké části pacientů vede onkologická diagnóza k depresi, část dokonce vyděsí takovým způsobem, že podobný boj vzdají již na svém začátku. Počet sebevražd je dokonce u onkologicky nemocných hned dvojnásobný v rámci srovnání s běžnou populací. V mnoha případech je přitom podobné trauma naprosto zbytečné. U některých diagnóz je totiž šance na přežití takřka jistá.

Rakovina může život i prodloužit

Ano, je to bezesporu paradox, nicméně v určitých případech tomu je skutečně tak. Jsou totiž onemocnění, jako nádory varlat nebo nádory prsu, u kterých při včasné diagnóze přežívají pacienti úplně stejně, jako tomu je u běžné populace.

Nejlépe léčitelné druhy rakoviny

  • Štítná žláza - 94 %
  • Varle - 93 %
  • Prostata - 88 %
  • Ženský prs - 84 %
  • Děloha - 80 %

Dokonce se někdy dostanou i do situace, kdy je pětileté přežití pacientů o něco pravděpodobnější než u běžné populace. Důvod je prostý - jsou totiž pod lékařským dohledem a pokud se u nich objeví nějaké zdravotní trable, pak jsou hned zachyceny. I dlouhodobě přežívající pacienti ale zůstávají pod kontrolou lékařů, ne vždy totiž jde je úplně vyléčit. Velmi často navíc dochází k recidivě, tudíž k návratu původních onemocnění.

Lékaři se navíc setkávají s novým fenoménem, čím dál častěji, jsou nová onemocnění u osob, které nádory měly již dříve v jiných lokalizacích. U jednoho z deseti podobných pacientů se tedy i v případě úspěšné léčby rakovina objeví znovu, nicméně napadne naprosto jiný orgán. Pokud se budeme bavit pouze z hlediska pravděpodobnosti, tak u Čechů, kteří se dožijí osmdesáti a více let, je asi 30% pravděpodobnost nějakého typu nádorového onemocnění.

Nejhůře léčitelné druhy rakoviny

  • Slinivka břišní - 5 %
  • Játra - 5 %
  • Žlučník a žlučníkové cesty - 9 %
  • Průdušnice, průdušky a plíce - 11 %
  • Jícen - 12 %

Včasná diagnóza šetří životy

A jedná se o klíč k úspěšné léčbě. Ukazuje to třeba zmíněná rakovina prsu - pokud je odhalena v prvním stadiu, pak je pravděpodobnost pětiletého přežití prakticky stejná jako ve zdravé populaci. Pokud se ale vše odhalí až v posledním stadiu, pak se možnost snižuje na pouhou čtvrtinu.

Lékaři se hodně spoléhají na programy plošného vyšetření populace, kterým se souhrnně říká screeningy. Ty nabízejí pacientům, kteří se nacházejí v rizikovém věku, vyšetření na nejčastější typy nádorových onemocnění. Něco podobného je možné u rakoviny prsu, tlustého střeva, konečníku a děložního hrdla. Další typy přímo screening nemají, ale dělají se vyšetření pro zachycení časných stadií jako třeba u prostaty mužů.

Tam, kde je složitější rozpoznat příznaky, je možnost přežití nižší. Zhoubné nádory mozku a míchy, žlučníku nebo slinivky se neprojevují silnými příznaky, často se tak objeví až později a kvůli tomu se velmi složitě léčí.

Pokud je zhoubný nádor objeven včas, zvyšuje se také pravděpodobnost, že se ho lékaři pokusí odstranit. U prvních tří stadií rakoviny prsu se pokoušejí o vyléčení v drtivé většině pacientek. V případě, kdy je nádor objeven až ve čtvrtém stadiu, často nemůže být poskytnuta dostatečně efektivní léčba zaměřená proti rakovině.