Zázrak jménem lidské srdce: Ženské tluče rychleji, zvládne za život i 2,5 miliardy úderů

Říká se, že lidské srdce je počátkem všeho... Je tomu skutečně tak?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Většina z nás si představuje srdce jako symbol lásky nebo příjemných emocí. Říká se také, že člověk má srdce na pravém místě, i když ve skutečnosti je uložené vlevo. Paradox, že? Nicméně, samozřejmě zde hovoříme o pravém místě jako o opravdovém, reálném, a ne o poloze. Srdce je životně důležitý orgán, možná i proto je charakterizované jako nenahraditelné a každé lidské srdce je zkrátka jedinečné.

Lidské srdce reprezentuje náš život či naše city. Proto bychom se měli zamyslet, jak se vlastně o srdce v dnešní době staráme. K tomu se nám úžasně hodí několik informací. Pojďme se na ně postupně podívat.

Srdce je: 6 cm vysoké, 12,5 cm dlouhé, 7,5 cm široké. Základní vlastnosti srdce: dráždivost, smrštivost, automatická a rytmická činnost, vodivost, neunavitelnost.

Dostatečný pohyb je naprostý základ

Člověk se vyvinul v přírodě, která se téměř neustále pohybuje a nikoli sedí od rána do večera u počítače. Proto, aby i v pozdějším věku měl tedy člověk zdravé srdce, je třeba, aby byl svými rodiči a okolím od mládí veden k přiměřené pohybové aktivitě, pokud si alespoň přejeme, aby srdce fungovalo "jako správný motor". Pohyb je tedy jeden z předpokladů, jak udržet srdce ve formě.

Vyvážená strava a eliminace stresu

Dalším základním aspektem je zdravá výživa. Podle tvrzení několika lékařů, zabývajících se zažívacím ústrojím, byl člověk původně všežravec a ne šelma. Z čehož vyplývá, že naše denní strava by se měla skládat z několika malých porcí pestré stravy.

Život je plný stresových situací, kterých stále přibývá. Nepřijde moment, kdy bychom byli naprosto klidní, bez stresu. Stres je prastará reakce organismu, který se připravoval na boj či na útěk. Tomu odpovídaly změny ve složení krve tak, aby v ní bylo dostatek energetických zásob a katecholaminů (látek, umožňujících zvýšení krevního oběhu).

Když to vyložíme laicky, tyto látky jsou do těla vyplaveny a my místo zdravého pohybu pro zklidnění si zapálíme cigaretu, dáme šálek kávy či usedneme k počítači. A tím právě vzniká mj. i ateroskleroza - tzv. kornatění tepen. Zamysleme se tedy nad tím, proč si raději dáme do úst zabijáka, když je možnost si vyčistit mysl a tělo třeba procházkou.

Pozor na pohyb v pokročilém věku

S přibývajícím věkem, ačkoliv naše tělo už není tak silné jako v pěti letech, by neměl člověk sportovní aktivity zanechat, ale měl by je přizpůsobovat. Měl by sportovat tak, aby jeho tepová frekvence odpovídala věku. Jednoduchý orientační výpočet je 220 mínus věk a z toho 75 %. A to je tepová frekvence, jakou by měl sportovat i člověk ve starším věku.

Jestliže aktivně založený člověk sportu náhle zanechá, není to pro tělo dobré. Rovná se to téměř stejné škodě, jakou napáchá nedostatečný pohyb. Pokud se člověk rozhodne dělat se svým „motorem“ něco až po padesátce či v jiném věkovém období, měl by nejprve navštívit svého lékaře, který mu doporučí nejvhodnější sport i stupeň zátěže. Nikdy ale není pozdě začít! Jako minimální množství pohybových aktivit je doporučováno 3,5 hodiny za týden. Což opravdu není tolik, abychom si na to nenašli čas.

Právě takovéto minimum nám podle odborných autorit zaručí udržení naší tělesné schránky v dostatečné kondici a má rovněž blahodárný vliv na celkový zdravotní stav.

Zajímavosti, které zanechávají rozum stát

  • Naše srdce za celý život provede více než 2,5 miliardy úderů.
  • Ženské srdce bije rychleji než mužské.
  • Srdce pumpuje krev do téměř všech 75 bilionů buněk.
  • Za minutu srdce přečerpá asi 5 litrů krve. Jen mozkem například projde každou minutu asi 750 ml krve.
  • Lidské srdce je dokonale fungující dutý sval a dokáže pracovat bez přestávky 24 hodin denně po celý život.

Symbolika srdce

  • Srdce je v mnoha kulturách velmi rozšířený symbol, pod kterým se může skrývat láska, odvaha, statečnost, bojovnost a sebeobětování. V romantickém smyslu je srdce chápáno i jako „sídlo citu“.
  • Symbol srdce se ujal jako metafora lidského srdce teprve mezi 13. a 16. stoletím. Dříve se užívalo piniových šišek či pyramidy.
Závěrem jeden citát od francouzského spisovatele a básníka Léona Bloye: ''Člověk má v srdci místa, o nichž mnohdy nemá ani potuchy, teprve až se zaplní bolestí, dozví se o jejich existenci.''