Syndrom suchých očí: Pálení a řezání můžete zvládnout. Víte, jak na to?

Časté sledování obrazovek nebo mobilů vám rozhodně nepřidává
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Syndrom suchých očí není žádné vzácné onemocnění. Častá potřeba mrkat a silou tisknout víčka k sobě, pálení nebo pocit písku v očích trápí až třetinu z nás. Syndrom suchého oka vzniká, pokud dojde k porušení slzného filmu chránícího oční epitel. Na vině je jak životní styl, tak neovlivnitelné faktory. Co tedy dělat?

Zhoršování přitom nezabrání častější pláč ani kapky na červené oči a alergii, které navíc není vhodné užívat dlouhodobě. Důležité je zvlhčení kvalitními "umělými slzami" ve formě očních kapek a úprava životního stylu.

Syndrom suchého oka neohrožuje život, ale dokáže ho velmi znepříjemnit. Příznaky je možné "vidět" hned v prvních stadiích. Důležité je nezlehčovat je a zabránit dalšímu zhoršení stavu očí.

Kdo za to může?

Syndrom suchého oka mnoho lidí spojuje s rozvojem počítačů a telefonů. To je ale pravda pouze napůl. K svítícím obrazovkám je nutné přidat také umělé světlo, klimatizaci nebo kontaktní čočky. Kromě těchto ovlivnitelných faktorů jsou tady ještě jiné, se kterými nic neuděláme. 

Mezi viníky patří například znečištěné ovzduší, nemoci, léky a věk nad 50 let. Syndrom suchých očí totiž může způsobit i sama příroda hormonálními změnami (hlavně u žen) nebo častým vystavením očí slunci nebo větru. 

Otestujte se

  Nikdy Někdy Často Stále
Jak často máte červené oči nebo pocit písku v očích?        
Jak často vás oči pálí a slzí nebo vidíte rozmazaně?        
Jak často vám vadí kouř, světlo, vítr, obrazovka nebo klimatizace?        
Jak často vám jsou nepříjemné kontaktní čočky?        
Jak často používáte oční kapky?        
  • Většina vašich odpovědí "nikdy" – gratulujeme. Syndromu suchých očí se aktuálně obávat nemusíte. Přesto ale o své oči pečujte a při dlouhodobém pobytu v klimatizovaných místnostech či dopravních prostředcích raději s sebou mějte zvlhčující oční kapky. 
  • Odpověď na 3 a více otázek "někdy" – je čas zajít do lékárny a koupit si zvlhčující oční kapky. Využít můžete také bohatou nabídku e-lékáren. Cena by neměla být jediným ukazatelem – oči jsou velmi citlivý orgán a nevyplatí se zde šetřit. Kvalitní oční kapky mají prodloužený účinek, nemusíte je tedy používat tak často.   
  • Pokud zní odpověď na 3 a více otázek "často" nebo "stále" – navštivte očního lékaře. Neléčený syndrom suchých očí a poškozený slzný film mohou mít za následek nevratné poškození oka. 

Jak zachránit slzy

Syndrom suchého oka je často podceňován, a to jak pacienty, tak i některými lékaři. Následky neléčeného syndromu suchého oka přitom mohou být vážné a jejich léčba dlouhotrvající. Oko se nejprve snaží s nedostatkem vlhkosti vyrovnat samo. Proto můžete lidi se syndromem suchého oka poznat tak, že častěji mrkají, mají oči unavené, mhouří je při ostrém světle nebo jim oči více slzí.   

Omezte spouštěcí faktory

  • Při práci s počítačem nechat oči pravidelně odpočinout a vědomě mrkat (při upřeném pohledu na obrazovku se výrazně prodlužuje doba mrkání, což může vést k porušení slzného filmu).
  • Suchý vzduch v místnosti zvlhčit větráním a zvlhčovačem vzduchu a denně vypít alespoň 2 litry tekutin.
  • V případě dlouhodobého užívání léků (antidepresiva, antihistaminika, diuretika, sedativa, beta-blokátory) konzultovat s lékařem možnou změnu léčby.
  • Dlouhodobě používat tzv. umělé slzy – jedná se o zvlhčující oční kapky, které můžete koupit v lékárně bez předpisu. Není možné jednoznačně doporučit jeden přípravek. Syndrom suchého oka má totiž více forem. Jiný typ kapek se kape, pokud jsou potíže větší ráno po probuzení a ke konci dne se spíše zlepšují, jiný typ se kape, pokud se stav naopak zhoršuje během dne. Obecně platí, že je dobré kapat tak často, aby potíže byly co nejmenší. Vhodné je přitom vybírat kvalitní kapky, které se díky svému složení nemusí kapat tak často.
  • Vyloučit záměnu s alergií, při které je nejčastějším projevem spíše svědění než řezání a pocit cizího tělíska v oku.
Světloocí lidé mají sklony k alkoholismu. Co mohou prozradit vaše oči? Čtěte zde.