Bolest zad můžete ovlivnit prakticky okamžitě. Zbavte se problémů jednou provždy a bez prášků

Pohyb a rehabilitace jsou rozhodně dobrým začátkem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bolí vás dlouhodobě záda a všechna vyšetření u lékařů máte v pořádku? Za bolestí může být i dlouhodobý stres, který ovlivňuje nejen naši psychiku, ale stojí za spoustou fyzických problémů. A jedním z častých jsou právě bolesti zad či hlavy, protože tělo a psychika jsou propojeny více, než se na první pohled zdá. Řešením je samozřejmě nejen změnit životní styl, přístup k životu, ale i správný pohyb a rehabilitace.

Stres působí zvýšenou aktivitu (napětí) ve svalech. Krátkodobě může být tento děj užitečný, dlouhodobě pak ale dochází k "únavovým bolestem" a v případě opravdu dlouhé doby může dojít ke změnám stavby a naše tělo tím odráží míru stresu či zátěže.  

Hoďte se do pohody

Kromě bolesti zad si psychika hraje i s naší hlavou, a to i po fyzické stránce. Bolesti hlavy mohou být nejrůznějšího původu a možná je vyvolává z velkého procenta stres, přesto z velké části může být zdrojem mechanický problém páteře, ale i mnoho dalších faktorů.

"Proto není od věci vyloučit právě mechanickou blokádu krku před jednoznačným označením stresové bolesti hlavy. Stres může zapříčinit změnu držení těla, tato změna může způsobit blokády a svalové napětí, které se stane zdrojem bolesti hlavy,“ říká PhDr. Kryštof Kuba, vrchní fyzioterapeut McKenzie kliniky.

Prevence je základ

Preventivní činnost je v zásadě častá změna pracovní i relaxační pozice. Ztuhlost pro nás není přirozená a pokud po mnoha hodinách v práci (vsedě, vestoje, při pomalé chůzi) přijdeme domů a jsme několik hodin na gauči nebo ohnutí na zahradě, pak nám tento "nepohyb či jednostranný pohyb" začne tělo vracet.  

Následným dobrým řešením pro vyloučení mechanických příčin našich bolestí je vyšetření u zkušeného fyzioterapeuta či rehabilitačního lékaře. Z dlouhodobého preventivního pohledu je dobré pravidelně se hýbat. Pomáhá to našemu tělu po fyzické stránce a zároveň pohybem tvoříme v těle endorfiny, které zlepšují náladu, a tím i snižují stres.

Týká se to i dětí

Známe případy, kde i děti mají bolesti hlavy a zad. Jejich věk stále klesá. To přisuzujeme ale spíše malé pohybové pestrosti u dětí. Speciální pojem pro určité bolesti zad dětí a mládeže je ve slovníku slavného fyzioterapeuta Robina McKenzieho – "Posturální syndrom". Nicméně i s bolestmi hlavy dětí se setkáváme ve vztahu ke stresu. Může to být obranná reakce na podněty z okolí dítěte.

Zahraniční studie se bolestmi hlavy a zad dětí zabývají a nejčastějším důvodem vzniku těchto obtíží je špatný sed nebo jiná dlouhodobá pozice dítěte. Nyní i ve vztahu k elektronickým přístrojům.

Správný pohyb

Pokud vás dlouhodobě trápí bolesti pohybového aparátu, zkuste vsadit na rehabilitační metodu McKenzie. Tato metoda pomocí pečlivé anamnézy a pohybového vyšetření, umí určit směr pohybu nebo polohu, která dokáže vaše mechanické bolesti odstranit.

Zkušený vyškolený odborník vám vybere jeden až dva pohyby, které můžete velmi snadno provádět během dne, a tím vyrovnávat přiměřenou zátěž těla a samozřejmě se cítit lépe. Navíc dostanete řadu praktických doporučení v rámci běžných denních činností, které je možné během dne provádět efektivněji, než jak jste to dosud běžně dělali.

"Je to velice důležitá spolupráce. Pokud u pacienta z pohledu fyzioterapeutických metod vyloučíme příčiny, které jsme schopni řešit, a navíc speciálními dotazníky zjistíme, že daný člověk může profitovat spíše z konzultace s psychologem než jinými odborníky z řad lékařů, tak je pro nás výhodné mít k ruce zkušeného klinického psychologa, který zná naše postupy a my známe jeho, " dodává PhDr. Kryštof Kuba.

Klíčová slova: