Bezbolestná anestezie: Lidé si při operacích hodně vytrpěli, než byla vynalezena narkóza

První operace za použií étheru byla provedena v roce 1846 v Bostonu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Bledý, studeným potem orosený pacient leží na provizorním lůžku a úzkostlivě pozoruje, co právě lékař dělá. Ten si připravoval své chirurgické náčiní a láhev s alkoholem, který jako jediný mohl alespoň trochu zmírnit útrapy, jež pacienta čekají. Amputace nohy zaživa není zrovna příjemná operace. Píše se první polovina 16. století a lékařský obor anesteziologie je stále v plenkách. Pojďme se podívat na to, jakými prostředky se tišila bolest při lékařských výkonech v minulosti.

Dnes bereme jako zcela samozřejmé, že během náročné operace budeme milosrdně uspáni pomocí narkózy, všechno dokonale prospíme a probudíme se až po zákroku na nemocničním lůžku. Objev narkózy však dal na sebe poměrně dlouho čekat, takže lidé si museli vypomáhat různě. Proto se od starověku do novověku ke ztišení bolesti zkoušely rozličné prostředky:

  • makové opium
  • odvar z bylin - nejčastěji se využíval kořen mandragory a listy koky
  • silný alkohol
  • dřevěná tyč mezi zuby
  • provazy - kterými se pacient přivázal k lůžku, aby sebou tolik bolestí neházel.

Cesta k vynálezu účinné narkózy byla dlouhá

Jak je vidět, podstoupit operaci v minulosti nebylo nikdy nic příjemného. Hlavní kvalifikace chirurga spočívala spíše v jeho rychlosti než v lékařském umění a anesteziologa nahrazovaly výše uvedené prostředky. Už v 16. století byl sice syntetizován éther a předchůdce novodobé medicíny - lékař Paracelsus (1493-1541) popsal jeho analgetické účinky, stále to však nestačilo k tomu, aby mohl být éther při operacích používaný.

V 18. století přišel chemik a filozof Joseph Priestley (1733-1844) s objevem základních medicínských plynů - kyslíku a oxidu dusného. Nadále však jediným vysvobozením z utrpení při operacích bylo až pacientovo omdlení.

První operace s použitím narkózy

Teprve 19. století přineslo v oboru anesteziologie zásadní obrat. Americký stomatolog William Morton (1819-1868) více než překvapenému publiku předvedl první operaci za použití narkózy. K tomu využil účinků étheru při jeho inhalaci, a stal se tak průkopníkem anestézie.

Dne 16. října 1846 v bostonské fakultní nemocnici při Harvardské univerzitě poprvé bezbolestně v celkové anestezii odoperoval nádor na krku mladému sazeči knih Gilbertu Abbotovi. K úžasu oněmělého publika pacient během operace ani jednou nezařval bolestí. Když se ho následně ptali, jak celou proceduru vnímal, Abbot odpověděl, že cítil jen takové drbání na krku.

České prvenství v anestezii

Na opačné straně Atlantiku v Evropě v rakouské monarchii byl prvním, kdo operoval pacienta pod narkózou, lékař a mnich v Nemocnici Na Františku v Praze - Celestýn Opitz (1810-1866). Díky tomu se stal jednou z nejvýznamnějších postav světového lékařství. Jako přípomínka této významné události je na budově č. 847 v areálu nemocnice umístěna pamětní deska.

Bezbolestný porod královny Viktorie

Za prvního lékaře-anesteziologa můžeme považovat osobního lékaře britské královny Viktorie. John Snow (1813-1858) jí totiž podáním chloroformu umožnil bezbolestný porod, a to roku 1853 při porodu prince Leopolda II. a v roce 1857 při porodu princezny Beatrice. Za svůj čin byl královnou odměněn titulem sir.