Proč se v létě raději vyhnout konzumaci alkoholu? Hrozí vám dehydratace, zranění i mrtvice

Kdo se rád napije, nejspíš se této závislosti nevzdá ani v létě. Riskuje však své zdraví
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Znáte to nejspíš také, že se vám v letním období, když je hic a tuzemsko spaluje vzduch ze Sahary, lepí jazyk častěji na patro. Máte žízeň a tu je třeba pravidelně zahnat vhodnými nápoji. Alkohol se k nim však  nepočítá. Proč tomu tak je a proč byste v létě spotřebu alkolických nápojů měli omezit?

Už jste někdy byli ve vinném sklípku na jihu Moravy a v jeho příjemném chládku popíjeli lahodné červené nebo bílé vínko? Možná jste dokonce nabyli dojmu, že vlastně ještě nejste vůbec v té správné náladě, a proto jste si objednali další džbán vína. A ejhle - vyšli jste ven před sklípek na spalující horko, které vás praštilo do obličeje. A rázem jakoby vás někdo vzal palicí přes hlavu. Ano, v parném létě se rychleji opijete, což je důvodem, proč v létě alkohol omezit.

Alkohol organismus silně odvodňuje

Vedle kávy odvodňuje organismus také alkohol. Čím více ho vypijete, tím více budete dehydrováni. A v letním čase je člověk ohrožen ztrátou tekutiny častěji. Když už se chcete napít třeba vína, stálo by za úvahu raději vyzkoušet vinný střik, kdy si víno zředíte buď obyčejnou vodou nebo sodovkou a máte-li rádi, přidáte i pár kostek ledu. Neznamená to ovšem, že tohoto nápoje vypijete litry. Alkohol vaši žízeň neutiší.

Míchání vína s vodou považují vinaři obvykle za trestuhodné pančování vína. Pokud by toto udělal krčmář ve středověku, mohl i o svou hlavu přijít. Pozitivní na vinném střiku je ale hlavně to, že má nižší obsah alkoholu i kalorií.

Jak působí alkohol v létě?

Představte si letní den rozehřátý od slunce, jehož žhavé paprsky sálají jak o život. Člověk se potí a ztrácí tekutiny, a to nejen při fyzické aktivitě, ale také tehdy, když se pohybuje v klimatizovaném prostoru. A v takové situaci se člověk napije alkoholu. Co to s ním udělá? Dávka alkoholu, kterou běžně toleruje, způsobí silnou opilost. A pochopitelně i vyšší dehydrataci organismu, která může vést až ke zkolabování. 

A nejen to. Opilství může mít na svědomí i zranění, když se člověk potácivými kroky prochází po ulici a často ztrácí stabilitu. Pak není nic složitého spadnout na zem a rozbít si přitom například hlavu. Určitě jste se setkali s tím, jak někdy neochotně lidé poskytují první pomoc. V případě opilého člověk je tato ochota velmi často rovna nule. 

Zvýšené konzumaci alkoholu jsou vystaveni především lidé na letních festivalech, které se obvykle v tento čas hojně konávají. Pravděpodobně málokdo stojí přijít o vystoupení svého oblíbeného interpreta jen proto, že se mu z alkoholického opojení udělalo špatně a člověk strávil hodně času zvracením obsahu svého žaludku a urputnou bolestí hlavy. 

Proč v horku častěji vznikají mrtvice?

Horko a alkohol mají podobné účinky - způsobují totiž rozšiřování cév v těle. V létě, pokud se napijete alkoholu, se tyto účinky sčítají. A stačí pak mít predispozice ke vzniku mozkové mrtvice, jakým je například vyšší krevní tlak, a bum, máte ji jak vyšitou. I to je jeden z důvodů, proč se alkoholu v létě vyhýbat obloukem.

V případě mrtvice je pak třeba se co nejrychleji dostat do odborné péče lékařů (udává se do 4 až 6 hodin od záchvatu), aby člověku zůstalo co nejméně následků mrtvice. Ještě lepší je však se konzumaci alkoholu v letním období zcela vyhnout. 

Klíčová slova: