Artritida: Tahle potravina vám pomůže nemoci předejít

S prevencí artritidy vám pomůže mimo jiné i granátové jablko
  |   zajímavost

Tento typ onemocnění se projevuje silnou bolestí a ztuhlostí jednoho nebo více kloubů. Může tak být nejen velmi nepříjemný, ale mimo jiné i omezující. Naštěstí lze artritidě alespoň do určité míry předcházet.

Nejběžnějšími typy artritidy jsou osteoartróza a revmatoidní artritida.

Osteoartróza způsobuje poškození kloubní chrupavky opotřebením. Chrupavka je část kloubu, která nám umožňuje pohybovat se lehce a bez bolesti. Její opotřebení ale může vést k obrušování kostí o sebe, což nás může nejen omezit v pohybu, ale také nám způsobit silnou bolest nebo zánět kloubu.

V případě revmatoidní artritidy napadá výstelku kloubního pouzdra náš vlastní imunitní systém. To vede k jejímu zanícení a následnému otoku. Opakované infekce kloubu mohou vyústit ve vážné poškození kloubní chrupavky.

Rizikové faktory vzniku artritidy

Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku této nemoci, patří mimo jiné:

  • rodinná historie – pokud artritidou trpí někdo z vašich příbuzných, je vyšší riziko vzniku této nemoci i u vás
  • věk – riziko vzniku tohoto onemocnění stoupá úměrně s věkem
  • obezita – nadbytečná kila, které u lidí trpících obezitou musí jejich klouby přenášet, je přetěžují, obézní lidé tak mají vyšší riziko vzniku artritidy
  • úraz kloubu – pokud jste někdy v minulosti utrpěli úraz kloubu, je u vás vyšší pravděpodobnost vzniku artritidy
  • pohlaví – vyšší riziko vzniku této nemoci mají ženy

Prevence artritidy

Tomuto bolestivému onemocnění lze naštěstí do určité míry předejít. Mimo vyhýbání se úrazům a udržování si zdravé tělesné hmotnosti pomocí vyváženého jídelníčku a pravidelné fyzické aktivity vám pomůže i jedno chutné ovoce. Řeč je o granátovém jablku. Můžete ho sníst jen tak, přidat ho do salátů nebo si z něj udělat šťávu.

Studie dokazují, že standardizovaný extrakt z granátového jablka (PFE) pomáhá šetřit naši chrupavku. Pravidelná konzumace granátového jablka ale mimo jiné také chrupavku chrání před záněty a snižuje tak riziko vzniku artritidy.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Rakovina ledvin: Riziko vzniku nemoci zvyšuje zanedbávání běžného zvyku.