Cukrovka a artritida: Jaké potraviny vám pomohou předejít těmto nemocím?

Mezi potraviny, které vám pomohou zabránit vzniku artritidy a cukrovky, patří mimo jiné i cizrna a česnek
  |   zajímavost

Diabetes a artritida jsou velmi častými nemocemi, které mnoha lidem značně znepříjemňují život. Naštěstí ale existují určité potraviny, které vám pomohou zbavit se těchto nemocí i jejich nepříjemných symptomů.

Některé potraviny mohou zmenšit riziko vzniku obou těchto zdravotních stavů. Artritida i cukrovka mají totiž společné to, že jsou obě způsobeny velkým počtem zánětů v těle.

Zvýšenou zánětlivost může mít na svědomí nezdravý jídelníček, nedostatek fyzické aktivity, ale i nadváha.

Chronická zánětlivost může vést i k odolnosti našeho těla vůči inzulínu, což následně způsobuje celou řadu zdravotních problémů. Patří mezi ně mimo jiné i zvýšená hladina cholesterolu.

Dalším nepříjemným problémem, který může chronická zánětlivost v těle způsobit, je bolest kloubů. Tato bolest je totiž způsobena záněty kolem kloubů v těle. Jaké potraviny je tedy potřeba zařadit do jídelníčku, abyste těmto nepříjemným stavům zabránili?

Oříšky

Pokud hledáte něco na zub, můžete si s klidným svědomím dopřát oříšky místo křupek a dalších nezdravých slaných laskomin.

Oříšky totiž na rozdíl od křupek a brambůrek obsahují zdravé tuky, bílkoviny a pomáhají s regulací hladiny cukru v krvi, jak dokazují výzkumy.

Brokolice

Tato zelenina je bohatým zdrojem sloučenin síry, které našemu tělu pomáhají zbavit se zánětů v těle. Dokazují to mnohé studie.

Mimo jiné obsahuje i velké množství antioxidantů a vlákniny, sloučenin, které chrání organismus před škodlivými volnými radikály a pomáhají se zažíváním.

Česnek

Česnek obsahuje sloučeninu alicin, která má silné protizánětlivé účinky a zároveň je také zodpovědná za nezaměnitelnou pronikavou vůni této potraviny. Dalším pozitivním účinkem, který na nás zakomponování česneku do naší stravy může mít, je snížení hladiny cukru v krevním oběhu, jak dokazují výzkumy.

Rozhodně s ním tedy v kuchyni nešetřete.

Cizrna

Tato luštěnina je velmi chutná, obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny a nezpůsobuje zánětlivost v těle.

Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny vám pomůže se po jídle cítit plně déle. Přidáním cizrny do některých jídel, např. do špaget či guláše, tedy můžete předejít přejídání a nadváze, která je jednou z příčin vysoké zánětlivosti v těle.

Dýně

Přílohy, jako jsou pečené brambory nebo bramborová kaše, můžete zaměnit také za lahodnou dýni. Stačí její nakrájené kousky okořenit, polít olivovým olejem a upéct v troubě.

Tato podzimní pochoutka je známá tím, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvevním oběhu a zároveň také pomáhá snižovat zánětlivost v těle, jak dokazují studie.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Infarkt a mrtvice: Můžete se jim vyhnout úpravou jídelníčku, zásadní je vitamín K. Kde ho najdeme?

Klíčová slova: